-
Terveydenhoidon epätasa-arvoisuus
Yksi karu esimerkki terveydenhoidon epätasa-arvosta on se, että oletko työterveyden/yksityisen terveydenhoidon vai pelkästään julkisen terveydenhoidon piirissä. Hyväosaiset ihmiset saavat nopeammin apua terveysasioihin. Työterveyteen/yksityiselle pääset yleensä heti. Myös tutkimukset, hoidon sekä jatko kontrollit onnistuvat nopeasti. Jos on jotain haasteellisempaa terveysongelmaa jota yksityinen ei jostain syystä kykene hoitamaan, niin yleensä siirryt lähetteellä julkiseen erikoissairaanhoitoon. Julkisella taas jonotat…
-
Monisairaan potilaan tarpeet
Kansainvälisen määritelmän mukaisesti, joka on myös Suomessa käytössä, monisairaalla potilaalla tarkoitetaan henkilöä, jolla on vähintään kaksi pitkäaikaista sairautta, vammaa tai toiminnanvajausta. Itse kuulun tähän monisairaiden potilaiden ryhmään. Mukanani kulkee harvinainen synnynnäinen sidekudossairaus EDS, Suomessa huonosti tunnettu ME sekä POTS, komplisoitunut aurallinen migreeni sekä remissiossa toistaiseksi oleva Hortonin neuralgia. Monisairaan hoidon jatkuvuus Monisairaana itselleni on äärimmäisen…
-
Väärin sairastunut joutuu taistelemaan
Jos sairastut Suomessa esim. Syöpään, MS-tautiin, Diabetekseen tai muuhun hyvin tunnettuun yleiseen sairauteen, niin yleensä hoitopolkusi on hyvin selkeä. Mutta jos satut sairastumaan harvinaissairauteen tai muuhun huonosti tunnettuun sairauteen, niin elämästäsi tulee todennäköisesti taistelua. Kaikki eivät sitä taistelua tule jaksamaan, sen olen vuosien varrella eri potilasyhteisöissä vapaaehtoistyön merkeissä pyörineenä huomannut. Minulle on monesti sanottu, että…
-
Seitsemän vuotta sairauslomalla
Tänään tulee tasan seitsemän vuotta siitä, kun menetin työ- ja toimintakykyni. Olen ollut yhtäjaksoisesti siitä asti lääkäreiden kirjoittamilla sairauslomalla. Yksikään kymmenistä lääkäreistä ei ole tämän seitsemän vuoden aikana katsonut minun olevan työkykyinen. Minulle on tehty vuosien saatossa laajoja tutkimuksia, testattu toimintakykyä ja asetettu monia diagnooseja. Olen ollut vuodesta 2018 erikoissairaanhoidon vastuulla, eri erikoisaloilla, mutta vointini…
-
Komplisoitunut migreeni (krooninen)
Täällä on krooninen migreeni ottanut kunnolla kierroksia kaularankaleikkauksen jälkeisen viikon tauon jälkeen. Auraoireet ovat pitkittyneet entisestään, samoin migreenin kipukohtaus. Viime viikolla oli 4vrk kohtaus, josta 2vrk oli auraa. Toissa päivänä alkoi uudestaan ja tänään onneksi herätessä oli ohi. Minulla ei ole estolääkitystä tällä hetkellä, koska uutta estolääkitystä oli tarkoitus aloitella, mutta kaularangan leikkaus tuli tuohon…
-
Väsyttääkö tai uuvuttaako sinua?
Väsymys ja/tai uupumus voi kertoa, että kehossasi on jotain vialla. Tosin väsymys ja/tai uupumus voi kertoa sen, että elämässäsi on liian paljon kuormittavia tekijöitä. Krooninen väsymysoireyhtymä ei ole väsymystä, typerästä nimestään huolimatta. Siksi itse käytän kyseisen sairauden alkuperäistä Myalginen enkefalomyeliitti (ME) nimeä. Sairaus on edelleen erittäin huonosti tunnettu ja arviolta 84-91 prosenttia ME/CFS-tautia sairastavista ei…