HETKI KERRALLAAN

Kun elämä heitti kuperkeikan sairauksien vuoksi

Kaularangan yliliikkuvuus ja hermokipu

Hermojuuren ärsytys kivun aiheuttajana

Kaularangan hermojuuriaukoista lähtevät selkäydinhermot nimetään niiden yläpuolisen nikamatason mukaan. 

C1 taso on kallonpohjassa ja C8 taso seitsemännen kaularangan nikaman alapuolella. Kaularangan hermojuurten lähtötasoja on siis yksi enemmän kuin kaularangassa on nikamia.


C1-C3 tasoilta alkunsa saavat hermot hermottavat pään ja kaulan liikkeitä

C4 tasolta alkaa hartioiden ja kaulan hermotus sekä pallealihaksen hermotus

C5 tasolta alkaa hartian ja yläraajan ulkosivun hermotus ranteeseen saakka

C6 tasolta alkaa ranteen ojentajien, yläraajan ulkosivun ja peukalon ja etusormen hermotus

C7 tasolta alkaa yläraajan takaosan ja keskisormen hermotus

C8 tasolta alkaa yläraajan hermotus ranteesta sormiin päin ja pikkusormen hermotus

Lähde: Proakatemia


Kaularangan välilevytyrä

Kaularangan välilevytyrässä välilevyn sisus pullistuu selkäydinkanavaan, jolloin selkäydinhermojen ärtyminen aiheuttaa kovan kivun. 

Kipu alkaa yleensä nopeasti ja tuntuu kaulahermojen alueella niskassa ja hartioissa säteillen tyypillisesti toiseen yläraajaan, mahdollisesti sormiin asti. Usein päätä ei voi kivulta liikuttaa, ja joskus pelkkä käden vapaa riippuminen on niin kivuliasta, että kättä on kannateltava.

Vaiva paranee yleensä itsekseen viikkojen tai muutaman kuukauden sisällä, mutta voi edellyttää voimakkaidenkin kipulääkkeiden käyttöä. Vaikka kaularangan välilevytyrä paranee useimmissa tapauksissa ilman muuta hoitoa, harvoin ilmenevät yläraajan huomattavat lihasheikkousoireet edellyttävät kiireellistä leikkaushoidon arviointia. Myös sietämättömän kiputilan vuoksi on joskus turvauduttava leikkaushoitoon.

Lähde: Terveyskirjasto

Minä ja yliliikkuva kaularanka

Minun kaularanka on hyvin yliliikkuva ja sen vuoksi väärät asennot aiheuttavat usein, että kaularangasta hermopinteet aktivoituvat. 

Tässä muutamia esimerkkejä kuinka olen saanut kaularangan hermot pinteeseen:

▪️

niskakeinussa niskaa venyttäen

▪️

olin pää alaspäin kun aviomieheni pesi hiuksiani ja nousin liian nopeasti

▪️

nukkuessa


Eli kuten huomaatte, niin liian yliliikkuvasta kaularangasta ei ole iloa, vaan harmia. 

Minulla on isoimmat ongelmat kaularangan C1-C3 väleissä, oireet ovat hermokipu takaraivon alueella ja C6-C7 välissä, oireet ovat hermokipu lavassa sekä käsivarressa säteillen peukaloon, etusormeen ja keskisormeen.

Minulla on nyt ollut 4 kertaa vuoden sisällä hermot pinteessä ja toipumiseen per kerta on mennyt aina 2-3 kuukautta.

Miten olen hoitanut hermopinnettä?

Akuuteimpaan hermokipuun olen käyttänyt lääkärin määräämiä kipulääkkeitä sekä lihasrelaksantteja.

Käytössäni on monia lääkkeettömiä hoitoja kuten kylmä/kuuma hoidot, lihasvasara, hierontalaite ja piikkimatto.

Käytän myös minulle valmistettua kovaa kaularankatukea. Kaularankatuki on äärimmäisen tärkeä lääkkeetön hoito kun olen pystyasennossa. Minulla on myös pehmeä kaularankatuki jota voi käyttää makuulla. 

Myös kehonhuoltoa yritän harjoittaa, ennalta ehkäistäkseni hermopinteitä. Haastavaksi sen tekee se, että sairastan myös vaikea asteista ME-sairautta, jossa pienikin rasitus provosoi rajut oireet päälle.

Kaularangan ongelmat ovat kaiken tämän muun sairastamisen lisäksi yksi helvetin huono vitsi. Mutta ei auta kuin yrittää selviytyä, hetki kerrallaan. 

4 vastausta artikkeliin “Kaularangan yliliikkuvuus ja hermokipu”

  1. Pirjo Kekkonen avatar
    Pirjo Kekkonen

    Hei kohtalotoveri.

    Olet käynyt kaularangan hermopinne ahtauma leikkauksen läpi. Minäkin kävin 19.3.2024. Leikattiin 4-5 väli. Todella ahdas oli ollut nikamaväli/hermojuuri, joutui neurokirurgi tekemään ”lisätöitä”, että sai avattua välin. Samalla kertaa ei voinut kuulema leikata väliä 6-7. Eli se oireilee kovasti edelleen. Minusta on alkanut tuntumaan, että eka leikkaus olisi auttanut oikean/vas.puolen halvaukseen/hermokipuun. Yöoireet kyllä vaivaa vielä, mutta voi olla tästä toisesta nikamavälistäkin johtuvia. Kaularankani on kulunut jo pahasti neurokirurgin mielestä. Mites sinun vointi on?
    Ps.Huomasin sinun kirjoitukset netissä, en ole sosiaalisessa mediassa ollenkaan.
    Terv.Pirjo Iisalmesta

  2. Jukka Nevalainen avatar
    Jukka Nevalainen

    Hei,
    Ja olipa mukava jakaa kokemuksia, kiitos!
    Nyt menossa 27.3.2025 6-7 välin hermojuuren korjaukseen Tampereelle.

    Palaan sitten miten kävi.

  3. Tanja avatar
    Tanja

    Hei!
    Minulla on tässä hiljan todettu että C4-C5 väli pääsee liikkumaan jotenkin etusuunnassa pois paikaltaan ja painaa tai ärsyttää hermojuuria josta syystä oikean käden toiminta on sellainen on/off käsi. Riippuu ihan käden asennosta tai pään asennosta miten käsi pelaa , pysyykö tavarat käsissä vai ei. Kipujakin on kyllä mutta ei siinä mittakaavassa kun tämä vaiva alkoi.
    Odotan nyt neurokirurgin kannanottoa aiheeseen miten jatkohoito tapahtuu.
    Mutta todellakin ikävä vaiva kaikkinpuolin.

  4. Satu avatar
    Satu

    Hei,
    olen kärsinyt niskakivuista teinistä saakka. 26-vuotiaana t8dettiin, että rankani oli silloin n. 65-vuotiaan eli koko rangan rappeumasairaus. Välilevyt pullistuvat, hermojuurikanavat kasvavat umpeen, prolapsit painavat hermoja. Kaularangasta kipu säteilee kuvaamallasi tavoin eri dermatomeille, Itselläni leikattu Taysissa 2015 C5-6 ja 2017 C7-Th1 (eli t7taania 3 välissä) jolloin en saanut mitään pidettyä oikeassa kädessä. Leikkaukset ovat auttaneet sormisärkyihin ym,mutta 2017 tehdyn leikkauksen hermot olivat jo niin vaurioituneet pitkän puristuksen ajan (en päässyt ajoissa neurokirurgille eikä keskussairaalassa osattu tulkita mri-kuvia), että jäi pysyvä hermojuurivaurio ja alkoi kipupkl asiakkuus. Kaulureista on hyvä apu akuuteissa kiputiloissa, samoin tens-laitteesta. Vielä 1 kaularangan väli ilmeisesti leikattava rappeuman takia. Olen ollut silti tyytyväinen leikkaustuloksiin ja kuntouttanut itseäni allasjumpassa. Nyt lanneranka hankalin ja sekin leikattu jo hermopuristusten takia kahdesti, niistä on ollut paljon apua. Ikää nyt jo 60 v, ranka säätelee tekemisiäni ja sen ehdoilla voi onneksi elää. Lohtuna on, etten ole lääkärien mukaan itse voinut vaikuttaa rappeumasairauden kulkuun. Minulla toisena parina HDS eli lääkärien mukaan en ole saanut parhaita geenejä ja jokin poikieama on, kun ei ole suvussa tämmöistä. Pitkään ajattelin olevani vain liian heikko. Jaksuja sinulle, useimmissa päivissä on jotain hyvää, kun oppii olemaan itselleen armollinen ja luopumaan eniten oireita aiheuttavista asennoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *