HETKI KERRALLAAN

Kun elämä heitti kuperkeikan sairauksien vuoksi

Krooninen komplisoitunut migreeni

Kroonisen migreenin määritelmä

Kroonisesta migreenistä on kyse, jos päänsärkyä on ollut vähintään 15 päivänä kuukaudessa kolmen viimeisen kuukauden aikana ja päänsärky on täyttänyt migreenin kriteerit vähintään kahdeksana päivänä kuukaudessa.

Kroonista migreeniä sairastaa 1–2 prosenttia maailman väestöstä.


Lähde:

LÄÄKETIETEELLINEN AIKAKAUSKIRJA DUODECIM

2019;135(15):1337-44

Ville Artto ja Mikko Kallela


Minä ja migreeni

Minun migreeni alkoi reilusti yli kymmenen vuotta sitten. Alkuun se oli kuukautismigreeniä. Kohtaukseen auttoi tarpeeksi nopeasti otettuna Burana + Panadol kombo sekä pimeä huone. Söin silloin e-pillereitä. Kun migreeni muuttui auralliseksi niin lääkäri ehdotti e-pillereiden pois jättämistä. Siihen loppui myös migreeni. Sen koommin en ole hormoneja käyttänyt.

Meni muutamia vuosia ilman migreeniä, kunnes sairastuin syksyllä 2015 virukseen sekä keuhkokuumeeseen. Niistä alkoi ME ja erilaiset päänsäryt. Ja kun puhun erilaisista päänsäryistä, niin tarkoitan ME:n aiheuttamaa kovaa tulipalomaista pääkipua, Hortonia sekä migreeniä.

Pääsin vuonna 2019 HUS:n Neurologian poliklinikalle jossa alettiin selvittelemään näitä päänsärky asioita. Ensimmäisellä käynnillä tuli kroonisen Hortonin diagnoosi, koska se oli niin selkeä oirekuvaltaan.

Aloin neurologin pyynnöstä pitämään laajaa päänsärkypäiväkirjaa eri päänsärkyjen muodoista, jotta saisimme kiinni onko Hortonin lisäksi kyseessä muita päänsärkysairauksien muotoja. Se oli yllättävän vaikeaa, kun minulla on jo vuosia ollut 24/7 rajua pääkipua.

Neuron polilla kontrollikäynnillä neurologi katseli päänsärkypäiväkirjoja ja haastatteli minua lisää oireista joita eri pääkivut aiheuttivat. Lähdin vastaanotolta mukanani kroonisen komplisoituneen migreenin diagnoosin kanssa. Ja koska olin Hortonin vuoksi jo kokeillut eri estolääkityksiä, eikä niistä ollut apua Hortoniin eikä migreeniin, niin sain reseptin suoraan biologiseen Emgality lääkkeeseen.

Kun aloitin Emgalityn niin minulla oli noin 12-15 migreenikohtausta kuukaudessa. Yksi kohtaus kesti puolesta vuorokaudesta jopa kolmeen vuorokauteen. Kohtauslääkkeet eivät toimineet. Minun elimistö ei missään vaiheessa kerennyt palautumaan normaalitilaan ennen seuraavaa kovaa oirejaksoa.

Muutaman kuukauden kuluttua kirjasin päänsärkypäiväkirjaan migreenin kohdalle ”8 kohtausta tässä kuussa”. Voitte varmasti ymmärtää minkälaista iloa tunsin, kun migreenikohtaukset vähentyivät kerran kuukaudessa otettavan lääkkeen avulla noin radikaalisti.

Noin puolitoista vuotta pärjäilin pelkän Emgalityn avulla migreenin kanssa. 

Loppuvuodesta 2022 minulla alkoi migreenikohtaukset lisääntymään ja lisäksi kohtauksiin tuli mukaan auraoireet. 

Auraoireet ovat hyvin rajut, ensin tulee sahalaitanäköhäriö ja menetän näön hetkellisesti. Sen jälkeen kehittyy kaksoiskuvat, puheen tuottamisen vaikeutta ja dysartriaa n. 30 min ajan. Lisäksi käden asennon hahmottamisen vaikeutta, esim vesilasiin vaikea tarttua. Ja sitten räjähtää pääkipu päälle kunnolla.

Tammikuussa 2023 neurologin kontrollissa päädyttiin oireiden muuntuessa rajusti pään alueen MRI:hin. Päätimme myös kokeilla seuraavaksi Botox-hoitoa krooniseen migreeniin. Kohtauksia oli tässä vaiheessa 11-12 kuussa.

Maaliskuussa sain ensimmäiset botuliini pistokset. En huomannut Botoxista mitään apua. Saan toisen kerran elokuussa, jos tahdon. En tiedä tahdonko. 

Tilanne on nyt siis tämä, että Emgalityn tehon loppuessa migreeni kohtauksia on nyt ollut viime kuukausina 12-14, kesto 1-3 vrk ja rajut auraoireet kruunaavat kokonaisuuden. Pään alueen MRI:ssä ei löytynyt mitään oireita selittävää. 

Nyt sitten odottelen Elokuussa olevan neurologin kontrollia ja toivon, että vielä löytyisi jokin keino saada tätä tilannetta helpottumaan. 




”Krooninen migreeni on migreenin harvinainen ja hankala ääripää.
Sille on tyypillistä lähes jatkuva päänsärky.
Tilanne on täysin erilainen kuin satunnaisesti iskevässä kohtauksittaisessa migreenissä.

Ville Artto Neurologian erikoislääkäri


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *