HETKI KERRALLAAN

Kun elämä heitti kuperkeikan sairauksien vuoksi

Kroonisesti sairas nainen

Naistenpäivän kunniaksi julkaisen tämmöisen pienen katsauksen naisten elämästä kroonisesti sairaina.

HISTORIA

Jos mietitään historiaa, niin naisia on pidetty hysteerisinä, leikattu ilman nukutusta ja pakkoruokittu väkivalloin – kaikki tämä on tehty miesten toimesta lääketieteen nimissä. 

Ennen muinoin kaikki lääkärit olivat miehiä, eivätkä he voineet omassa kehossaan tuntea, miltä sairaudet naisesta tuntuivat.

Naisen terveys on aina ollut enemmän sosiaalinen ja kulttuurinen kuin lääketieteellinen kysymys. Lääketiede on kautta historian suhtautunut sairaisiin naisiin viallisina, mielenvikaisina ja sopeutumattomina. 

Ehkä tunnetuin naisia leimannut diagnoosi lääketieteen historiassa on hysteria. Hysteria tulee kreikan kielen sanasta hystera, joka tarkoittaa kohtua. Antiikin Kreikassa hysterian syynä pidettiin kohdun vaeltelua.

Hysteria on kautta lääketieteen historian ollut käyttökelpoinen diagnoosi melkein mihin vain, jota ei osattu muulla tavalla selittää. 

Hysteriaa on hoidettu mitä kummallisimmin menetelmin. Esimerkiksi 1800-luvulla naisille yritettiin aiheuttaa orgasmeja sähkökäyttöisen hieromasauvan avulla. Käytössä oli myös leikkaushoitoja. Hysterian hoitoon käytettiin muun muassa munasarjojen tai klitoriksen poistoa. Yhden teorian mukaan hysteria poistui siis seksuaalisten tunteiden vapautumisen myötä, toisen teorian mukaan juurisyy oli itsetyydytys.

Hysteriaa on yritetty myös parantaa kohtua säikäyttämällä. Hoidoissa naisten korvan vieressä paukutettiin metallista astiaa äänekkäästi, jotta kohtu säikähtäisi sekä vetäytyisi omalle paikalleen ja näin ollen parantaisi naisten fyysiset oireet.

Yhtenä hoitomuotona hysteerisiä naisia hoidettiin muun muassa hypnoosin avulla jopa julkisissa näytöksissä.

Psykoanalyytikko Sigmud Freud julkisti teorioitaan hysteriasta vuosituhannen lopulla. Freud kertoi hysterian olevan psyyken sairaus ja johtuvan alitajuntaan piiloutuneista traumoista. Jostain syystä hysterian katsottiin yhä vaivaavan lähinnä naisia. 

Myöhemmin on havaittu, että iso osa Freudin diagnosoimista naisista kärsi fyysisistä sairauksista.

NYKYPÄIVÄ

Kroonisesti sairaat naiset kohtaavat edelleen vähättelyä etsiessään hoitoa sairauksiinsa. 

Yhä edelleen naisen sairaudet ja oireet saatetaan selittää stressillä, väsymyksellä ja pitää luulosairautena. Diagnoosit viipyvät, tai nainen ei saa koskaan selitystä kivulleen tai vaivoilleen.

Hysteria nimi on korvattu toiminnallisella häiriöllä, mutta vähättely on edelleen samaa luokkaa kuin 1800-luvulla. 

Monet sairaudet, kuten myalginen enkefalomyeliitti / krooninen väsymysoireyhtymä (ME/CFS), ovat yhä alidiagnosoituja.

Suuren tanskalaistutkimuksen mukaan naiset saavat diagnoosin lukuisiin eri sairauksiin vuosia myöhemmin kuin miehet. 

Yli 6,9 miljoonan tanskalaisen terveystiedot 21 vuoden ajalta paljastivat Kööpenhaminan yliopiston tutkijoille, että satojen eri sairauksien kohdalla naiset saavat diagnoosin keskimäärin neljä vuotta myöhemmin kuin miehet. Esimerkiksi syövän kohdalla naiset saavat diagnoosin samaan sairauteen kuin miehet keskimäärin 2,5 vuotta myöhemmin. Diabeteksen diagnoosin kohdalla ero kasvoi 4,5 vuoteen.

Valitettavasti lääketiede ja terveydenhoito ei edelleenkään suhtaudu vakavasti naisten sairauksien hoitamiseen.

Kroonisesti sairaana naisena ei siis ole kovin helppoa elää nyky-yhteiskunnassa. Naisten sairauksia edelleen rajusti vähätellään ja psykologisoidaan. Uusimpana vitsauksena on Suomeen rantautunut toiminnallinen häiriö kategoria, joka on jatkumoa hysterialle.

LUKUSUOSITUS

Sairas ja viallinen Naiset lääketieteen historiassa

Kirjailija: Elinor Cleghorn (Feministiseen kulttuuriin erikoistunut tohtori)


ME eli Myalginen Enkefalomyeliitti on lihaskipuja aiheuttava aivo- ja selkäydintulehdus. 

CFS eli Chronic Fatigue Syndrome on suomennettu “krooniseksi väsymysoireyhtymäksi”.

ME/CFS-sairaus on ollut Maailman terveysjärjestö WHO:n ICD-tautiluokituksessa jo vuodesta 1969 alkaen neurologisten sairauksien kategoriassa. 

WHO:n ICD-10 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on G93.3 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä

WHO:n ICD-11 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on 8E49 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä, sisältäen Myalgisen enkefalomyeliitin ja kroonisen väsymysoireyhtymän

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *