HETKI KERRALLAAN

Kun elämä heitti kuperkeikan sairauksien vuoksi

Mikä on POTS?

POTS on lyhenne sanahirviöstä Posturaalinen Ortostaattinen Takykardia Syndrooma.

POTS on yleinen autonomisen hermoston monimutkainen häiriö, joka tunnetaan myös nimellä dysautonomia. Ortostaattinen intoleranssi kuvaa oireita, jotka johtuvat makuulta siirtymisestä pysty- tai seisoma-asentoon. POTS on yleisin kroonisen ortostaattisen intoleranssin syy. Ortostaattinen intoleranssi johtaa takykardiaan ja moniin muihin oireisiin.

POTS määritellään kliiniseksi oireyhtymäksi, jolle on ominaista sydämen sykkeen liiallinen nousu (eli takykardia) seisoma-asentoon siirtymisen jälkeen.

POTS:n ensisijainen merkki on sydämen sykkeen nousu ≥ 30 lyöntiä/min siirryttäessä makuuasennosta seisoma-asentoon (tai 40 lyöntiä/min 12–19-vuotiailla) tai sydämen syke pystyasennossa > 120 lyöntiä minuutissa. Oireet häviävät yleensä nopeasti makuulla.

POTSille ominaisia oireita ovat:

huimaus

sydämentykytys

vapina

yleinen heikkous

näön hämärtyminen

liikunta-intoleranssi

väsymys 

aivosumu

Oireiden tulee jatkua vähintään 3 kuukautta ilman aiemmin tunnistettua orgaanista syytä. 

Ihmiset, joilla on POTS, kokevat useita samanaikaisia sairauksia paljon yleisemmin kuin yleinen väestö.

Yleisimmät ilmoitetut diagnoosit: 

migreenipäänsärky (40 %)

ärtyvän suolen oireyhtymä (30 %) 

hypermobiili Ehlers-Danlosin oireyhtymä (hEds) tai yliliikkuvuusspektrinhäiriö (25 %)

myalginen enkefalomyeliitti/krooninen väsymysoireyhtymä (ME/CFS) (21 %)

fibromyalgia (20 %)

raudanpuuteanemia (16 %)

autoimmuunisairaus (16 %)

gastropareesi (14 %)

syöttösolujen aktivaatiooireyhtymä (MCAS) (9 %) 

Keliakia eroaa yhtenä riskitekijänä POTS:lle. Keliakiaa sairastaa noin 1 % väestöstä, mutta tutkimukset osoittavat, että POTS-potilaiden esiintyvyys on 4 % keliaakikoista.


Nykyiset ravitsemussuositukset POTS:iin

Juo 2-3 litraa vettä päivässä
Aloita nesteiden nauttiminen aikaisin aamulla, jopa ennen sängystä nousemista

Lisää natriumia siedetyn mukaan, 10-12g/pv

Neuvottele lääkärin kanssa natriumtavoitteesta

Aloita 6g:lla suolaa päivittäin jaettuna koko päivälle. Lisää vähitellen.

Potilas voi lisätä suolaa ruokaan. Tai tarvittaessa potilaat voivat käyttää hitaasti vapautuvia suolatabletteja.

Liian paljon suolaa kerralla voi aiheuttaa pahoinvointia.Potilaiden tulee välttää alkoholia, mikä voi lisätä POTS-oireita

Potilaiden tulee välttää kofeiinia, joka voi lisätä POTS-oireita

Potilaiden tulee välttää kuivumista, mikä pahentaa POTS-oireita

Pieniä säännöllisiä aterioita ja vähemmän puhdistettuja hiilihydraatteja suositellaan glykeemisen tasapainon saavuttamiseksi


Nesteet ja suola

Yksi POTS-hoidon peruspilareista on nesteiden ja suolan lisäys.

Sydämen rytmiyhdistyksen 2015 asiantuntijalausunto posturaalisen takykardiaoireyhtymän diagnosoinnista ja hoidosta suosittelee 2–3 litran veden ja 10–12 g NaCl:n (suolan) päivittäisen kulutuksen harkitsemista.

Vuonna 2020 julkaistu Kanadan sydän- ja verisuoniyhdistyksen kannanotto posturaalisesta ortostaattisesta takykardiaoireyhtymästä suositteli 10 grammaa suolaa runsassuolaisten ruokien, suolatikkujen ja tablettien kautta sekä vähintään 3 litraa nesteitä suun kautta. Kymmenen grammaa suolaa tarkoittaa noin 2 teelusikallista ruokasuolaa päivittäin. Kaksi litraa nestettä on noin 8,5 kuppia ja 3 litraa 12,7 kuppia. 

Viitekehyksenä suomen Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) vuoden 2017 suosituksessa aikuisella suolan eli natriumkloridin saantisuositus on enintään 5 grammaa (vajaa 1 tl) päivässä.

Nämä neuvot ovat ristiriidassa tavanomaisten ravitsemussuositusten kanssa ja voivat olla hämmentäviä sekä potilaille että lääkäreille. Nykyinen hypoteesi on, että natriumin saanti auttaa laajentamaan plasman ja veren tilavuutta, mikä voi parantaa ortostaattista intoleranssia ja siten POTS:n oireita.


Liikunta

POTS potilaille, joilla ei ole liikunta-intoleranssia ja PEM oiretta, suositukset tukevat asteittain 30 minuutin aerobista, puolimakaavaa harjoittelua. Esimerkkejä ovat makuupyörä, soutulaite tai uinti vähintään 4 päivänä viikossa. Asiantuntijat huomauttavat, että saattaa kestää 4–6 viikkoa, ennen kuin potilaat alkavat nähdä POTS-oireiden paranemista. Harjoitus voi auttaa osaa potilaista saavuttamaan POTS-oireiden remission. Kun potilaat vahvistuvat, he saattavat pystyä etenemään muihin fyysisiin aktiviteetteihin.

ME/CFS:ÄÄ SAIRASTAVILLE EI SUOSITELLA ASTEITTAISTA LIIKUNNAN LISÄÄMISTÄ!

ME/CFS potilaille, myös niille joilla on POTS, suositellaan pacing-metodia, eli levon ja aktiivisuuden rytmittämistä oman rasitusikkunan puitteissa. Tämä koskee myös Long Covid-potilaita joilla on PEM-oire. 

Potilaille, joilla on vaikeita oireita tai muita sairauksia, erityisesti ME/CFS, hypermobiili Ehlers-Danlosin oireyhtymä tai yliliikkuvuusspektrinhäiriö, fysioterapeutin ohjaus, jolla on erityisasiantuntemus näistä sairauksista voi olla potilaan tukena.

Kehon lämpötilan säätely

Muita mahdollisia työkaluja POTS-oireiden lievittämiseen ovat lämpötilan säätely ja puristusvaatteet. Liiallinen kuumuus yleensä pahentaa POTS-oireita, ja viilennys helpottaa ortostaattista intoleranssia. Yksinkertaiset toimenpiteet, kuten viileä suihku, jäähdyttävät vaatteet (jääpipo) tai tuulettimen käyttäminen, voivat parantaa elämänlaatua.

Kompressiovaatteet

Kompressiovaatteet voivat olla yksi keino veren kerääntymisen vähentämiseen alaraajoissa. Oikean komressiovaatteen löytäminen voi vaatia eri tyyppisten vaatteiden kokeilua, jotta itselleen sopivat tuotteet löytyvät.


Lähde:

https://www.jandonline.org/article/S2212-2672(22)00342-2/fulltext?fbclid=IwAR2c6p7hs1G-7E4MOX5p0uYrtlsMYNog6rxSU5fhFvhTTvu3RUV_cebVe9g

2 vastausta artikkeliin “Mikä on POTS?”

 1. Anna avatar
  Anna

  Kiitos hyvästä yhteenvedosta! Mulla on ilmeisesti POTS ja MSAC. Satutko tietämään, kenelle lääkärille Etelä-Suomen alueella voisi hakeutua, kun haluaa tutkimuksiin oman tilanteen takia?

  1. Jonna avatar
   Jonna

   Moikka ja kiitos kommentista.
   Itse kävin HUS:n kardiologialla POTS asioissa, ultrasivat sydämen ja tekivät autonomisen hermoston seisomistestit. Yksityiseltä puolelta en valitettavasti tiedä lääkäreitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *