HETKI KERRALLAAN

Kun elämä heitti kuperkeikan sairauksien vuoksi

Kaularankaleikkausta kohden

Olen vuosien ajan kärsinyt kaularankaperäisistä oireista. Oireista pahin on ollut raastava hermokipu, joka säteilee yläraajoihin, sormiin asti. 

Viimeiset kaksi vuotta on eri lääkäreiden toimesta kokeiltu lääkityksiä, fysioterapiaa ja lääkkeettömiä keinoja. Tulokset eivät ole olleet kummoisia. 

Toukokuussa 2023 kaularankani vihdoin kuvattiin MRI:lla. Löydökset tukivat oireita.

”Potilaalla on C5/6 välissä oikealla merkittävä juuriaukkostenoosi spondyloosimuutoksiin. Vasemmalla hieman lievempi juuriaukkostenoosi.” 

”C6/7 välissä oikealla relatiivinen stenoosi ja vasemmalla merkittävä juuriaukkostenoosi spondyloosimuutoksiin.”


Elokuussa 2023 neurologi kertoi tuloksista ja teki lähetteen neurokirurgialle. 

Neurokirurgin aika oli lokakuussa 2023. Neurokirurgi oli todella mukavan oloinen ja hänen kanssa oli hirmu helppo käydä näitä asioita läpi. Vastaanottoni venyi hieman pitkäksi, koska tämä mun kokonaistilanne on aika haasteellinen.

”Keskusteltiin pitkällisesti tilanteesta. Loogiset kohteet oikealla C6-tasossa ja vasemmalla C7-tasossa. Päädytään siten toimenpide ja riskitkin läpi käyden, myös hyväksyen epävarmuus leikkauksen vasteesta, asettamaan potilas LP2 kiireelliseen leikkausjonoon.”

Neurokirurgin kirjaus


Olen jonossa kaularangan leikkaukseen, jossa kahden nikamavälin ahtaumat pyritään korjaamaan.

Koska moni on kysellyt minulta näistä kaularangan ongelmistani niin ajattelin tehdä tämmöisen lyhyen koosteen aiheesta kaularangan ahtaumat ja leikkaus. Mutta kannattaa muistaa se, että leikkaus on se viimeisin keino! 


Kaularangan ahtauma

Kaularanka muodostuu seitsemästä kaulanikamasta, joiden välissä on kuusi välilevyä. Se kannattelee päätä ja suojaa aivoista muualle kehoon johtavaa hermostoa. Selkäydinkanava kulkee päällekkäisten nikamien muodostamien nikamakaarten väliin jäävien nikama-aukkojen sisällä. 

Selkäydinkanavan ahtaumalla tarkoitetaan tilaa, jossa selkänikamien renkaiden muodostama selkäydinkanava ahtautuu ja puristaa selkäydintä tai hermojuuret ovat puristuksissa juurikanavassa. Selkäydinkanavan ahtauma syntyy ja etenee yleensä hyvin hitaasti, useiden vuosien aikana.

Hermojuurikanavan ahtautuma voi aiheuttaa puutumista ja pistelyä, säteilykipua ja voimaheikkoutta, jotka liittyvät hermojuuren puristumiseen ja reaktiivisiin muutoksiin.

Hermojuuren ahtauman aiheuttama puristustila voi aiheuttaa yläraajan alueelle säteileviä puutumis-, tuntohäiriö- ja kipuoireita. Myös yläraajan lihasheikkoutta voi ilmaantua. Oireet muistuttavat välilevyn pullistuman aiheuttamia oireita, mutta kehittyvät yleensä hitaammin. Hermojen puristusoireita voidaan lievittää tukikauluksilla ja hyvin vaikeissa tapauksissa juuriaukkoa vapauttavalla leikkauksella.

Selkäytimen ahtauma voi aiheutua ylä- ja alaraajojen puutumista ja tuntohäiriöitä, käsien kömpelöitymistä, kävelyvaikeutta ja joskus myös virtsanpidätyksen ongelmia.

Oireita aiheuttava selkäydinkanavan ahtauma hoidetaan leikkauksella, jossa ahtautunut kohta avarretaan kanavan luista seinämää poistamalla. Oireinen selkäydinkanavan ahtauma aiheuttaa usein hitaasti kehittyvän selkäydinvaurion. Jo kehittynyt selkäydinvaurio ei leikkauksella korjaannu, vaan leikkauksen tavoite on pysäyttää toimintakyvyn heikkeneminen ja liikuntakyvyn menetys.


Kaularankaleikkauksen hyödyt ja haitat


Kaularankaleikkauksen tavoitteena on kivun lievitys ja lihasvoimien palauttamisen mahdollisuus. Tässä leikkauksessa, kuten kaikissa kirurgisissa toimenpiteissä, on myös riskejä. 

Mahdollisia riskejä ovat:


tulehdus 

(voi vaatia antibioottihoidon tai puhdistusleikkauksen)kaulan turpoaminen 

(menee usein itsestään ohi)verenvuoto 

(voi vaatia uusintaleikkauksen)hartiakipu 

(voi olla hankala mutta häviää itsestään kahdessa viikossa)äänen käheytyminen 

(johtuu äänihuulihermon venytyksestä leikkauksessa, korjautuu lähes aina itsestään mutta pysyvissä tapauksissa korvalääkäri voi auttaa)selkäydinvaurio ja neliraajahalvaus

(erittäin harvinainen leikkausvahinko)LÄHTEET

Duodecim

Terveyskirjasto

Terveyskirjasto

TAYS

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *