HETKI KERRALLAAN

Kun elämä heitti kuperkeikan sairauksien vuoksi

Mikä on Hortonin neuralgia?

Hortonin neuralgia aiheuttaa voimakkainta kipua mitä lääketiede tuntee.

Hortonin neuralgia on neurologinen sairaus, jossa erittäin raju pääkipu esiintyy sarjoina silmän seudulla.

Kipu on polttavaa, repivää ja läpitunkevaa. Kipukohtaukset sijoittuvat toiselle puolelle päätä, tavallisesti silmän ympärille. Ne voivat heijastua myös päälaelle, poskeen tai kaulaan. 

Kivut ilmestyvät varoittamatta, kerran tai useammin vuorokaudessa, tavallisesti aina samaan aikaan. Usein ne herättävät kesken unien. Kohtauksen aikana on erittäin vaikea pysyä paikallaan.
Kipu kestää hoitamattomana 30–180 minuuttia.

Kohtaukseen liittyy myös usein kipupuolen silmän punoitusta ja vetistystä sekä samanpuoleisen sieraimen tukkoisuutta ja eritystä.

Hortonin neuralgiaa kutsutaan myös itsemurhapäänsäryksi, joka on valitettavan kuvaava termi. Särkyä on luonnehdittu jopa kovimmaksi ihmisen tuntemaksi kivuksi.

Hortonin neuralgia, joka tunnetaan myös nimillä sarjoittainen päänsärky, Hortonin päänsärky, Hortonin syndrooma, Hortonin oireyhtymä, cluster päänsärky ja itsemurhapäänsärky, on harvinainen tauti. Nykyään sitä sairastaa noin 0,1 % väestöstä eli 1 henkilö tuhannesta. Hortonin neuralgia on hieman yleisempää miehillä kuin naisilla ja tauti alkaa yleensä 20–40 vuoden iässä. Valitettavasti sairautta esiintyy myös lapsilla.


Hortonin neuralgian muodot

Episodisessa Hortonin neuralgiassa kipuja tulee päivittäin viikkojen tai kuukausien jaksoissa, usein samaan vuodenaikaan, joko syksyllä tai keväällä. Kohtausten taajuus vaihtelee: niitä voi olla vain joka toinen päivä tai jopa 8 kohtausta päivässä. Sarjaa seuraa usean kuukauden tai jopa vuosien tauko.

Kroonisessa Hortonin neuralgiassa kohtauksia on päivittäin. Noin joka kymmenes episodittainen päänsärky kroonistuu.

Hoitovaihtoehdot

Hoitovaihtoehtoina on useita kohtaus- ja estohoitolääkkeitä sekä kohtauksen aikainen happihoito. Myös vaihtoehtoiset hoidot ovat auttaneet monia Hortonin neuralgiaa kärsiviä.


Minä ja Horo

Olen nimennyt mun Hortonin Horoksi.
Horo tulee yleensä joka toinen yö kylään. Juuri kun olen ehtinyt nukahtamaan (jos olen saanut unettomuudelta nukahdettua) niin herään oikean silmän alueen räjähtävään ja viiltävään kipuun, ihan kuin joku työntäisi tulikuumaa puukkoa silmän kautta aivoihin. Sitä oloa on hyvin vaikea kuvailla, mutta se kipu on pahin mitä olen kokenut. Ja mä olen elämässäni kokenut hyvin paljon kipua.

Minulla on ollut vuosia Horo, mutta diagnoosin sain 2019. Silloin tilanne oli jo se, että Horo oli kroonistunut, eli sairastan kroonista Hortonin neuralgiaa.

Olen käynyt läpi lukemattomat eri lääkitykset sekä luonnollisemmat keinot, niin estoon kuin kohtauksiin, ilman apua. Ainoa lääkkeeni Horoon on nyt vuosia ollut lääkkeellinen happi, joka vie pahimman terän kohtaukselta, mutta ei kokonaan.


Lisätietoa aiheesta

Suomen Horton-yhdistys ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *