HETKI KERRALLAAN

Kun elämä heitti kuperkeikan sairauksien vuoksi

ME/CFS tietoisuuskuukausi

Toukokuu on M.E. sairauden tietoisuuskuukausi. Oikeaa tietoa jakamalla voimme vaikuttaa ME-potilaiden kokemaa stigmaa vastaan. 

🩶

Myalginen enkefalomyeliitti eli ME on vammauttava, monimutkainen neuroimmunologinen monen eri elimen fyysinen sairaus.

🩶

ME EI OLE VÄSYMYS.
Väsymys, tai oikeammin ääretön koko kehon fatiikki, on vain yksi lukemattomista oireista! 

🩶

ME-sairautta on eri asteita, mutta jopa lievimmillään se on hyvin vammauttava sairaus. Vaikeimmillaan ME on täysin verrattavissa terminaalivaiheen syöpään. ME-sairauteen voi myös kuolla, mutta se on harvinaista. 

🩶

ME on yksi vähiten tutkimusrahoitetuista sairauksista kansainvälisesti. Heinänuhan ja miesten kaljuutumisen tutkimusta rahoitetaan enemmän. 

🩶

ME-potilailla on matalin terveydentilaan liittyvä elämänlaatu verrattuna mm. syöpään, diabetekseen, lupukseen, aivohalvaukseen, sydänsairauksiin ja krooniseen munuaisten vajaatoimintaan. 


ME/CFS

ME eli Myalginen Enkefalomyeliitti on lihaskipuja aiheuttava aivo- ja selkäydintulehdus. 

CFS eli Chronic Fatigue Syndrome on suomennettu “krooniseksi väsymysoireyhtymäksi”.

ME/CFS-sairaus on ollut Maailman terveysjärjestö WHO:n ICD-tautiluokituksessa jo vuodesta 1969 alkaen neurologisten sairauksien kategoriassa. 

WHO:n ICD-10 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on G93.3 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä

WHO:n ICD-11 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on 8E49 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä, sisältäen Myalgisen enkefalomyeliitin ja kroonisen väsymysoireyhtymän

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *