HETKI KERRALLAAN

Kun elämä heitti kuperkeikan sairauksien vuoksi

Pitkäkestoinen Korona – long covid

Kun maailmanlaajuinen Covid-19 pandemia alkoi, niin ME/CFS yhteisö tutkijoineen varoitteli viruksen jättävän miljoonia pitkäaikaisesti sairaita jälkeensä. Valitettavasti näin kävi. Tälläkin hetkellä pitkittyneestä koronataudista kärsii miljoonia ihmisiä maailmanlaajuisesti, ja määrä on koko ajan kasvussa. Osa heistä sairastuu ME/CFS.ään.

Helsingin sanomat kirjoitti yhdestä maailman johtavista koronatutkijoista, Akiko Iwasakista.

Akiko Iwasaki on yksi maailman johtavista ja kysytyimmistä koronatutkijoista. Hänen ansiolistansa tieteentekijänä on pitkä. Akiko Iwasaki on Yalen yliopiston korkeimman akateemisen arvonimen saanut immunobiologian sekä molekyyli-, solu- ja kehitysbiologian professori, Yhdysvaltain tiedeakatemian jäsen ja tutkija arvostetussa Howard Hughes -lääketiedeinstituutissa.

Tällä hetkellä Akiko johtaa useita tutkimuksia, joissa selvitetään, millaisia pitkäaikaisia vaikutuksia koronan sairastamisella on ja mistä ne johtuvat.

Yksi keskeisimmistä oireista pitkittyneessä koronataudissa on alhainen rasituksensietokyky, kuten ME/CFS.ssä. 

”Mitokondrion vajaatoiminta mahdollisesti johtaa siihen, etteivät heidän solunsa tuota tarpeeksi energiaa. Kun happea ei saada käytettyä energiantuotantoon riittävästi, tulee ihmisestä väsynyt, eikä tämä jaksa liikkua entiseen tapaan.”

PEM (post-extertional malaise) eli fyysisestä tai kognitiivisesta rasituksesta seuraava huonovointisuus onkin yksi pitkittyneen koronataudin yleisimmistä oireista. Siitä kärsivillä oireet pahenevat – ja vointi voi jopa romahtaa – vähäistenkin ponnistelujen jälkeen. Tilaan ei liity pelkästään uupumusta vaan myös selvästi sairaampi olo.

Iwasaki sanoo, että tällaisessa tilanteessa on erittäin tärkeää levätä ja olla pakottamatta itseään liiallisiin fyysisiin suorituksiin. On itse asiassa vaarallista liikkua paljon PEMin alaisena. Muuten voi joutua toipilaaksi useiksi päiviksi tai viikoiksi. Iwasakin mukaan on mahdollista, että potilaiden tilaa on jopa heikennetty vääränlaisella hoidolla, kun liikunnan vähittäinen lisääminen on aloitettu liian aikaisin.

”Monen taudinkuva vastaakin jopa kroonista väsymysoireyhtymää”

Akiko Iwasaki, Yalen yliopiston immunobiologian sekä molekyyli-, solu- ja kehitysbiologian professori

Iwasaki uskoo, että noin kuukausi sairastetun koronan jälkeen tuntuvat oireet ovat monille ainoastaan alkusoittoa pidempään jatkuvalle oireilulle myös pitkittyneessä koronataudissa.

Kaksi vuotta tai pidempään pitkittynyttä koronatautia sairastaneista jotkut saavat jopa väsymysoireyhtymädiagnoosin”, Iwasaki sanoo. Tämä on hänen mielestään myös juuri se väestöryhmä, joista yhteiskunnan tulee huolehtia.

LISÄÄ LONG COVID & ME/CFS:N YHTEYDESTÄ:

”Mielestäni ihmisten, virastojen, kongressin, pitäisi todella keskittyä siihen mahdollisuuteen, että jotkut COVID-19-potilaat kehittävät ME/CFS:n”

Avindra Nath, neurovirologi, National Institute of Neurological Disorders and Stroke.

https://www.the-scientist.com/news-opinion/could-covid-19-trigger-chronic-disease-in-some-people-67749

”Tutkimuksemme osoittaa, että henkilöt, joilla on pitkä COVID ja ME/ CFS:llä on biologisia poikkeavuuksia, mukaan lukien; oksidatiivisen stressin epätasapaino, systeeminen tulehdus ja hermoston tulehdus. Löysimme samankaltaisuuksia Long-COVID- ja ME/CFS-potilaiden immuunijärjestelmän vasteissa, mukaan lukien CD8-T-solujen uupumus, CD4+ CD8+ T-solujen lisääntynyt esiintyvyys ja vaikeudet pysyvien viruspatogeenien hallitsemisessa.”

Tohtori Liisa Selin, MD, patologian professori ja tartuntatautien ja immunologian erikoislääkäri sekä Anna Gil, Ph.D.

https://www.wrdw.com/prnewswire/2021/10/25/inspiritol-effective-covid-19-long-covid-mecfs-patients/

Long Covid, kansainvälinen kohortti:  7 kuukauden oireet ja niiden vaikutus

Posturaalinen ortostaattinen takykardia syndrooma (POTS) ja myalginen enkefalomyeliitti / krooninen väsymysoireyhtymä (ME/CFS), näyttävät olevan erittäin mahdollisia diagnooseja Long Covid populaatiolle. Kyselyyn vastanneista 155 oli saanut POTS-diagnoosin ja 118 oli saanut ME/CFS-diagnoosin. 

https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00299-6/fulltext

SARS-CoV-2 ei ole ainutlaatuinen kyvyssään aiheuttaa jälkiakuutteja jälkitauteja, kliinisten piirteiden päällekkäisyys myalgisen enkefalomyeliitin/kroonisen väsymysoireyhtymän (ME/CFS) kanssa viittaavat mahdolliseen yhteiseen etiopatogeneesiin.

https://www.nature.com/articles/s41591-022-01810-6

Kun otetaan huomioon tässä tutkimuksessa esitetyt nykyiset todisteet, on mahdollista, että suuret ryhmät COVID-19-potilaita voivat lopulta täyttää ME/CFS-diagnoosin kriteerit. 

Freitagin ym. tekemässä tutkimuksessa 45,2 % COVID-19-potilaista täytti myöhemmin oirekohtaiset ME/CFS-kriteerit kuusi kuukautta tartunnan jälkeen.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2090123221002320?fbclid=IwAR0WuTg6l1ZqpIYcisgYxHlxGrj1XQeyMmbxPOEC-A88SOdy4GZQRraNodg

”Lisäksi pitkien COVID- ja ME/CFS-oireiden välillä oli silmiinpistävää samankaltaisuutta, mikä viittaa siihen, että ME/CFS:n mekanismia ja hoitoa koskevat tutkimukset voivat auttaa ehkäisemään ja hoitamaan pitkiä COVID-oireita ja päinvastoin.”

https://mdpi-res.com/d_attachment/healthcare/healthcare-09-01290/article_deploy/healthcare-09-01290-v2.pdf

Alatyypit ovat ei-vakavat COVID-19:n monielimen jälkiseuranta (NSC-MOS), keuhkofibroosin jälkitaudit (PFS), myalginen enkefalomyeliitti / krooninen väsymysoireyhtymä (ME/CFS), posturaalinen ortostaattinen takykardiaoireyhtymä (POTS), tehohoidon jälkeinen oireyhtymä (PICS) ja lääketieteelliset tai kliiniset seuraukset (MCS). 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34888989/

Tohtori Anthony Fauci varoitti toistuvasti COVID-19-potilaiden riskistä kehittää myalginen enkefalomyeliitti (ME), joka tunnetaan myös nimellä krooninen väsymysoireyhtymä (CFS) tai ME/CFS.

The Lancet, The Patient Led Research Collaborative for Long COVID -tutkimus, osoittaa, että ME/CFS-oireet ovat tärkein huolenaihe long covidissa, mukaan lukien ME/CFS:n kardinaali-oire: rasituksen jälkeinen huonovointisuus (PEM). Rasituksen jälkeinen huonovointisuus eli PEM on oireiden leimahdus ja/tai uusien oireiden ilmaantuminen triviaalisen fyysisen tai kognitiivisen rasituksen jälkeen, joka alkaa usein vuorokautta myöhemmin, kun laukaiseva rasitus on tapahtunut.

https://www.meaction.net/long-covid-me-understanding-the-connection/

Pitkässä COVIDissa kuvattu oireiden kirjo on saanut vertailua myalgisen enkefalomyeliitin tai kroonisen väsymysoireyhtymän (ME/CFS) kanssa. Oireiden päällekkäisyys akuutin jälkeisen COVID-19-oireyhtymän ja ME/CFS:n välillä on todella merkittävä.

https://academic.oup.com/brain/advance-article/doi/10.1093/brain/awab302/6353020?fbclid=IwAR0KKrCJX7OCpMjR1RPBjOqYAy_Vw0qd0QbT7Mme0FAawGVSv29ZezDLnLg

Keskus keskittyy ymmärtämään pitkän COVIDin patobiologiaa ja toivoen ymmärtävänsä myös muita akuutin infektion jälkeisiä oireyhtymiä, kuten myalgista enkefalomyeliittiä, kroonista väsymysoireyhtymää (ME/CFS). 

https://medicine.yale.edu/cii/

COVID-19 ja krooninen väsymysoireyhtymä: endokriininen näkökulma

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214623721000363

46% long covid potilaista täytti ME/CFS:n kriteerit

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213177921004807

COVID-jälkeinen oireyhtymä on epäilyttävän samanlainen kuin infektion aiheuttama myalginen enkefalomyeliitti/krooninen väsymysoireyhtymä (ME/CFS).

https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(21)00867-5/fulltext

Pitkä COVID-19:n ja myalgisen enkefalomyeliitin//kroonisen väsymysoireyhtymän (ME/CFS) samankaltaisuudet

https://journals.viamedica.pl/medical_research_journal/article/download/MRJ.a2021.0013/55400

COVID-19-oireyhtymä on samanlainen kuin myalginen enkefalomyeliitti/krooninen väsymysoireyhtymä (ME/CFS).

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1471491421001349

Krooninen COVID-19-oireyhtymä kuudennella kuukaudella on monioireinen, usein heikentävä sairaus, joka täyttää ME/CFS-diagnoosin kriteerit noin puolessa tutkimuksessamme olevista potilaista. 

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.06.21249256v1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *