HETKI KERRALLAAN

Kun elämä heitti kuperkeikan sairauksien vuoksi

Postviraaliset sairaudet

Postviraalinen sairaus, kuten ME/CFS tai Long COVID, tarkoittaa viruksen jälkeistä sairautta.

Viruksen jälkeiset sairaudet ovat yksi vähiten rahoitettuja ja tutkittuja sairauksia. Long COVID on (onneksi) tuonut postviraaliset sairaudet ihmisten tietoisuuteen, mutta vielä on paljon tehtävää, että virusten jälkeisistä sairauksista kärsivät saisivat heille kuuluvan avun. Niin terveydenhuollossa, kuin muissa elämän tukitoimissa (sairausetuudet ja vammaispalvelut).

Osa virusten jälkeistä sairautta sairastavista paranee, mutta valitettavasti kaikki eivät parane. Se ei johdu siitä ettemmekö tahtoisi olla terveitä. Kyllä me tahdomme, mutta parantuminen ei ole pelkästään tahdon asia.

Postviraaliset sairaudet eivät ole mikään uusi asia. Akuutin infektion jälkeiset sairaudet on yhdistetty vuosikymmenien aikana moniin eri viruksiin.

Moni meistä on sairastanut postviraalista sairautta jo kauan ennen kuin COVID-19 pandemia alkoi. Itse sairastuin virukseen ja keuhkokuumeeseen syksyllä 2015, siitä sitten suoraan postviraaliseen ME/CFS sairauteen. Long COVID on vain nyt tuonut postviraaliset sairaudet esiin. Mikä voi olla jopa onni kaikille viruksen jälkeisiä sairauksia sairastaville.

”Ihmiset, joilla on ollut näitä sairauksia vuosikymmeniä, ovat jääneet kokonaan huomiotta lääketieteellisessä yhteisössä ja tiedeyhteisössä.”

Yalen yliopiston immunobiologi Akiko Iwasaki


ME eli Myalginen Enkefalomyeliitti on lihaskipuja aiheuttava aivo- ja selkäydintulehdus. 

CFS eli Chronic Fatigue Syndrome on suomennettu “krooniseksi väsymysoireyhtymäksi”.

ME/CFS-sairaus on ollut Maailman terveysjärjestö WHO:n ICD-tautiluokituksessa jo vuodesta 1969 alkaen neurologisten sairauksien kategoriassa. 

WHO:n ICD-10 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on G93.3 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä

WHO:n ICD-11 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on 8E49 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä, sisältäen Myalgisen enkefalomyeliitin ja kroonisen väsymysoireyhtymän

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *