Krooninen kipu,  ME/CFS-sairaus,  Minun elämä

Sairauksista ei saa lomaa

Usein kuulemme sanottavan, että sairauksista ei saa lomaa, ja tämä lause kuvaa hyvin sitä, millaista arki voi olla, kun elää kroonisten sairauksien varjossa.

Monisairaana eläminen on usein haastavaa ja vaativaa. Oireet ja rajoitukset voivat olla jatkuvasti läsnä, eikä niiltä voi vain sulkea silmiä tai unohtaa niitä. Terveillä ihmisillä loma on yleensä jollain tasolla palauttava kokemus, kun taas kroonisesti sairailla ei ole sairaudesta lomaa, joten palautuminen on hyvin samanlaista kuin arkenakin.

Kroonisten sairauksien kanssa joutuu jatkuvasti tasapainoilemaan terveyden ylläpitämisen ja elämän iloista nauttimisen välillä. Joka ainoa päivä joudumme tekemään valintoja joita terveet ihmiset eivät joudu tekemään. Pienetkin arkiset askareet voivat vaatia valtavasti voimia, mutta samalla yritämme etsiä elämästä iloa ja merkityksellisiä hetkiä.

Vaikka sairauksista ei saa lomaa, olen itse pyrkinyt löytämään voimaa ja iloa pienistä asioista. Arvostan äärimmäisen paljon perheeni ja ystävien tukea, sillä he antavat minulle voimia jaksaa eteenpäin. Lisäksi olen oppinut kuuntelemaan kehoani ja asettamaan omat rajani. Huomaan, että levon ja itsestäni huolehtimisen merkitys korostuu entisestään, kun elämässä on kroonisten sairauksien takia isoja haasteita.

Vaikka matkani monien eri sairauksien vuoksi on ollut vaikea, se on myös opettanut minulle paljon. Olen kasvanut henkisesti entistäkin vahvemmaksi, oppinut arvostamaan pienten ilojen merkitystä ja löytänyt voimaa jakaa kokemuksiani muiden kanssa.

Haluan rohkaista muita, jotka elävät erilaisten sairauksien kanssa, olemaan armollisia itselleen. Sairaudet eivät määritä meitä kokonaisuudessaan. Me voimme edelleen nauttia elämästä ja saavuttaa unelmiamme, vaikka se vaatisikin erilaisia lähestymistapoja ja aikatauluja.

Joten, vaikka sairauksista ei saa lomaa, voimme edelleen löytää elämästä merkitystä, iloa ja voimaa. Tärkeintä on kuunnella itseämme, pitää huolta omasta hyvinvoinnista ja ympäröidä itsemme läheisillä ihmisillä, jotka tukevat meitä matkallamme.
🩶ME/CFS

ME eli Myalginen Enkefalomyeliitti on lihaskipuja aiheuttava aivo- ja selkäydintulehdus. 

CFS eli Chronic Fatigue Syndrome on suomennettu “krooniseksi väsymysoireyhtymäksi”.

ME/CFS-sairaus on ollut Maailman terveysjärjestö WHO:n ICD-tautiluokituksessa jo vuodesta 1969 alkaen neurologisten sairauksien kategoriassa. 

WHO:n ICD-10 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on G93.3 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä

WHO:n ICD-11 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on 8E49 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä, sisältäen Myalgisen enkefalomyeliitin ja kroonisen väsymysoireyhtymän

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *