HETKI KERRALLAAN

Kun elämä heitti kuperkeikan sairauksien vuoksi

Stressivasteen aktivoituminen

Olen saanut lukemattomia viestejä teiltä, että olenko nähnyt mitä HUS:n toiminnallisen häiriöiden kannattajat ovat nyt tehneet. Kiitos paljon viesteistä.
🖤

Oslossa kokoontui vuonna 2022 toiminnallisten häiriöiden kannattajien ryhmä, myös Suomesta oli mukana muutama lääkäri (Liira ja Sainio). He kirjoittivat suosituksensa kroonisen väsymyksen hoidosta, niin sanotun Oslon lausunnon, ja se on julkaistu Scandinavian Journal of Primary Health Care -lehdessä jonka entinen päätoimittaja Liira on.


Oslon lausunto lyhyesti:

”Vaikka pidämmekin näiden sairauksien oireita todellisina, ehdotamme, että ne kuvastavat todennäköisemmin aivojen reaktiota useisiin biologisiin, psykologisiin ja sosiaalisiin tekijöihin eivätkä tiettyyn sairausprosessiin. Mahdollisia syitä ovat neurobiologisen stressivasteen jatkuva aktivoituminen, johon liittyy muutoksia immunologisissa, hormonaalisissa, kognitiivisissa ja käyttäytymisalueilla. Lisäksi ehdotamme, että oireet jatkuvat todennäköisemmin, jos ne koetaan uhkaaviksi, ja kaikkea toimintaa, jonka katsotaan heikentävän niitä, vältetään. Kyseenalaistamme myös ajatuksen, että paras tapa selviytyä sairaudesta on pitkittynyt lepo, sosiaalinen eristäytyminen ja aistivaje. Sen sijaan ehdotamme, että toipuminen on usein mahdollista, jos potilaita autetaan omaksumaan vähemmän uhkaava ymmärrys oireistaan ja asteittainen paluu normaaliin toimintaan.”

Lausuntoa lukiessani minun stressivaste aktivoitui ja tunnen suuttumusta. Suuttumus kertoo, että rajojani on rikottu. 

Toiminnallisten häiriöiden kannattajat eivät ymmärrä minkälaista on on elää ME-sairauden kanssa. He kirjoittavat jostain kroonisesta väsymyksestä. Väsymys ei edes ole ME:n diagnostinen kriteeri! 

Toiminnallisten häiriöiden kannattajat eivät lisää potilaille toivoa. He tuhoavat sen vähäisenkin toivon mitä enää tunnen Suomen terveydenhuoltoa kohtaan.  

Kuvassa lämpöiset terveiseni kaikille toiminnallisten häiriöiden kannattajille.

ME-sairaus ei ole toiminnallinen häiriö!ME/CFS

ME eli Myalginen Enkefalomyeliitti on lihaskipuja aiheuttava aivo- ja selkäydintulehdus. 

CFS eli Chronic Fatigue Syndrome on suomennettu “krooniseksi väsymysoireyhtymäksi”.

ME/CFS-sairaus on ollut Maailman terveysjärjestö WHO:n ICD-tautiluokituksessa jo vuodesta 1969 alkaen neurologisten sairauksien kategoriassa. 

WHO:n ICD-10 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on G93.3 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä

WHO:n ICD-11 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on 8E49 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä, sisältäen Myalgisen enkefalomyeliitin ja kroonisen väsymysoireyhtymän

Yksi vastaus artikkeliin “Stressivasteen aktivoituminen”

 1. Outdoors avatar
  Outdoors

  Kuvittelisin, että valtaosa CFS-potilaista on yrittänyt aika pitkään teeskennellä, että tässä mitään oireita ole. Purrut vaan hammasta, kuten kunnollisen tuottaja-kuluttajan kuuluu. Minulla kesti VUOSIA alkaa ymmärtää, mitkä asiat tekevät PEM-oireita, koska ne kerran tulevat viiveellä. Oireet oli paljon, paljon ennen kuin aloin vältellä yhtään mitään.

  Minäkin luulin sairastavani ”vain” fibromyalgiaa ja lähdin kouluttautumaan toiselle alalle. Ajattelin, että kyllä se siitä kun saa mielekästä tekemistä ja yrittää vähän enemmän. No, vointini tietysti vaan alkoi heiketä ja sitten lopulta tuli tämä diagnoosikin.

  Ajattele, jos ne vaikka kysyisivät meiltä, mitä kaikkea olemme tehneet ennen diagnoosin saamista. Voisivat vaikka oppia jotain.

  Stressi tietysti sinänsä vaikuttaa paljonkin. Ainoa hoito-ohje minkä minä sain, oli antautua levolle ja vältellä stressiä. Sitäpä ihmettelen, miksi meitä sitten vasiten stressataan lisää epäämällä sairausperusteinen sosiaaliturva? Ettemme vaan voisi kuntoutua?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *