HETKI KERRALLAAN

Kun elämä heitti kuperkeikan sairauksien vuoksi

Vinkit lääkärikäynnille

Lääkärissä käyminen, varsinkin jos on laajat oireet, voi olla hyvin haastava tilanne. Niin potilaalle kuin lääkärille.

Tässä omat vinkkini kuinka saan maksimoitua minimaalisen ajan lääkärissä unohtamatta mitään asioita.

Jos epäilet itselläsi ME/CFS sairautta, niin suosittelen että perehdyt kunnolla Duodecimin julkaisemaan Krooninen väsymysoireyhtymä (ME/CFS) Hyvä käytäntö -suositukseen! Se on Suomessa virallinen ME/CFS sairautta koskeva suositus jossa käydään läpi niin diagnostiikka kuin kuntoutus. Pyydä myös lääkäriäsi perehtymään siihen. 

Lääkärin vastaanotto kestää lyhimmillään vain 15–20 minuuttia, eikä aikaa kannata käyttää muistin kaiveluun. Kun olet tehnyt hyvän esityön, keskustelulle ja kysymyksille jää enemmän aikaa. 

Kirjaa oireet ja kysymykset ylös

Mieti oireita kirjoittaessasi järjestystä, esimerkiksi eniten elämää haittaavat oireet ensin. Valmistaudu vastaamaan lääkärissä ainakin seuraaviin kysymyksiin: 

-millaisia oireet ovat

-milloin ne alkoivat 

-kuinka usein niitä on  

-kuinka haittaavia ne ovat 

Myös mieltä askarruttavat kysymykset kannattaa miettiä ja kirjata valmiiksi.

Itse olen tehnyt digitaalisena listan jota on helppo päivittää ja tulostaa mukaan lääkärin vastaanotolle. 

Vie mukanasi lääkelista

Kirjoita kaikkien käyttämäsi lääkkeiden ja lisäravinteiden nimet, vahvuudet ja annokset. Ajantasainen lääkelista on aina hyvä olla mukana lääkärikäynneillä. Itse olen tehnyt digitaalisena listan jota on helppo päivittää ja tulostaa mukaan lääkärin vastaanotolle. 

Kuvaile oireitasi selkeästi

Konkreettiset esimerkit auttavat lääkäriä ymmärtämään sinua paremmin. Mieti etukäteen, miten kuvailet oireita ja niiden vaikutusta arkeesi.

Tässä muutama esimerkki jota itse olen käyttänyt: 

”Pääkipu on tuikkivaa, viiltävää ja kohdistuu oikean silmän taakse. Burana/Panadol kombo ei ole auttanut kipuun. Kohtaus kestää tunteja.”

”Lihas oireet näkyvät arjessani erittäin heikkona rasituksen sietona ja hitaana palautumisena rasituksesta. Lihaskivut ovat kuin rajun treenin jälkeen.”

”Arkeani vaikeuttaa kognitiiviset oireet, kuten sanojen unohtaminen ja/tai sanojen korvaaminen toisella sanalla. Lukeminen on hyvin haastavaa. Unohdan mitä olen tekemässä.”

”Uupumus näkyy arjessani lisääntyneenä unen tarpeena ja voimattomuutena. En kykene aina edes nousemaan sängystä mennäkseni vessaan vaan aviomieheni auttaa nousemaan ja vie minut pyörätuolilla sinne.”

”Rasitus laukaisee erilaisia oireita ja olen huomannut, että ne oireet tulevat viiveellä. Esimerkiksi kun olen käynyt vaikka kaupassa tai lääkärin vastaanotolla, niin 1-2 vuorokauden kuluttua minulle nousee kuume, alkaa migreeni, fatiikki, unettomuus, sykeongelmat ja rajut lihaskivut.” 

Lääkäri pystyy auttamaan sitä paremmin, mitä todenmukaisemman oirekuvauksen hän saa.

Ole kärsivällinen

Jos oireet moninaisia, yritä varata suosiolla pidempi aika. Joo, tiedän ettei se ole kovin helppoa. Varaudu myös siihen, että ensimmäisellä kerralla lääkäri yrittää vasta hahmottaa kokonaiskuvaa, etkä välttämättä saa diagnoosia. Saatat myös joutua jatkotutkimuksiin.

Jos olet googlannut oireitasi, voit tuoda omat epäilyksesi ja arviosi esiin. Muista kuitenkin, että verkossa on paljon myös puutteellista ja virheellistä tietoa. Lääkärit ja hoitajat ovat ammattilaisia, ja heidän työtään on luoda näkemys sinun tilanteestasi.

Kysy jos joku asia on epäselvä

Kysy ja kyseenalaista, jos jokin mietityttää. Pyydä lääkäriä selittämään, miksi päädyttiin juuri tähän tutkimukseen, diagnoosiin, hoitokokeiluun tai näihin lääkkeisiin. Lääkärien ­kirjoittamat käyntikuvaukset ja lyhenteet voivat olla maallikolle hankalia. Pyydä, että hän avaa niitä sinulle.

Äänestä jaloilla

Jos et ole tyytyväinen saamaasi hoitoon tai olet kokenut epäasiallista käytöstä, keskustele ensin lääkärin kanssa. Pyydä esimerkiksi lääkärille soittoaikaa.

Jos keskustelu ei tuota hedelmää, voit ottaa yhteyttä potilasasiamieheen, joka on nimetty kaikille julkisille ja yksityisille terveydenhuollon yksiköille. Potilasasiamies neuvoo asian selvittelyssä ja tarvittaessa kantelun tekemisessä.

Joskus kemiat eivät synkkaa. Silloin lääkäriä voi olla syytä vaihtaa. Voit valita, millä kotikuntasi terveys­asemalla asioit. Voit kuitenkin olla vain yhden tervey­saseman asiakas.

Jos terveysasemia on vain yksi ja haluat vaihtaa omalääkäriä, sinun on tehtävä vapaamuotoinen pyyntö perusteluineen terveysasemalle.


ME eli Myalginen Enkefalomyeliitti on lihaskipuja aiheuttava aivo- ja selkäydintulehdus. 

CFS eli Chronic Fatigue Syndrome on suomennettu “krooniseksi väsymysoireyhtymäksi”.

ME/CFS-sairaus on ollut Maailman terveysjärjestö WHO:n ICD-tautiluokituksessa jo vuodesta 1969 alkaen neurologisten sairauksien kategoriassa. 

WHO:n ICD-10 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on G93.3 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä

WHO:n ICD-11 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on 8E49 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä, sisältäen Myalgisen enkefalomyeliitin ja kroonisen väsymysoireyhtymän

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *