HETKI KERRALLAAN

Kun elämä heitti kuperkeikan sairauksien vuoksi

Äitiys kroonisesti sairaana

Minä olen äiti.
Sain tyttäreni kun olin juuri täyttänyt 19 vuotta. Hän oli toivottu ja rakkaudella toteutettu.


Olen onnekas, että sain olla terveenä hänen koko lapsuuden ja suurimman osan teini-iästä. Hän oli 16 kun minusta tuli ME:n vuoksi vuodepotilas. 

Minä olen myös bonus-mama Juhan kahdelle lapselle. Myös he olivat jo teini-ikäisiä kun sairastuin. 

Äitinä oleminen kroonisesti sairaana on hyvin erilaista, kun terveenä. Tahtoa olisi tehdä vaikka mitä, mutta kuumeessa, migreenissä, hermokivuissa ja fatiikissa tekeminen on hyvin pientä. Siksi olen alusta asti hyvin avoimesti kertonut lapsille tästä kaikesta ja sairauteni ei ole ikinä ollut mikään mörkö meidän perheessä. 

Nyt kun lapset ovat nuoria aikuisia ja lentäneet pesästä niin elelemme Juhan kanssa kaksin, kissojen kanssa. Lapset asuvat meidän lähellä, joten näemme heitä usein. On ollut aivan ihana huomata kuinka upeita nuoria aikuisia heistä on kasvanut ja olen äärimmäisen ylpeä heistä jokaisesta. 

Hyvää Äitienpäivää jokaiselle 🩶ME/CFS

ME eli Myalginen Enkefalomyeliitti on lihaskipuja aiheuttava aivo- ja selkäydintulehdus. 

CFS eli Chronic Fatigue Syndrome on suomennettu “krooniseksi väsymysoireyhtymäksi”.

ME/CFS-sairaus on ollut Maailman terveysjärjestö WHO:n ICD-tautiluokituksessa jo vuodesta 1969 alkaen neurologisten sairauksien kategoriassa. 

WHO:n ICD-10 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on G93.3 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä

WHO:n ICD-11 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on 8E49 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä, sisältäen Myalgisen enkefalomyeliitin ja kroonisen väsymysoireyhtymän


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *