Kuinka toimia jos liikuntarajoitteinen ihminen tarvitsee yksilöllisen pyörätuolin?
Vastaus on kunnan/kaupungin apuvälinelainaamo. He osaavat neuvoa kuinka asiassa edetään.
Itse otin yhteyttä Helsingin kaupungin apuvälinelainaamoon, johon varasin puhelimitse 2h vastaanotto ajan.
Olimme fysioterapeuttini kanssa miettineet mitä kaikkia toimintoja uuteen yksilölliseen pyörätuoliini olisi hyvä saada, että siitä saataisiin minulle mahdollisimman toimiva menopeli. Fysioterapeuttini kirjasi lausuntoon tarpeeni yksilöllistä pyörätuolia varten.
Apuvälinelainaamon käynnillä käynnistimme heidän fysioterapeutin toimesta yksilöllisen pyörätuolin hankintaprosessin. Oman fysioterapeuttini lausunto kertoi laajasti mitä tulevalta pyörätuolilta vaaditaan. Pyörätuolien toimittaja oli myös paikalle esittelemässä pyörätuoleja ja pohdimme mm. tulevan pyörätuolin mittoja, renkaita/vanteita, jalkalautaa, käsinojia, minkälainen runko, selkänojia, istuintyynyjä, työntökahvoja, kaatumisestettä, tärinää, värejä yms.
Kun olimme käyneet kaikki nämä läpi, niin minun ”työni” oli tehty ja jäin odottelemaan uutta yksilöllistä pyörätuoliani.
Heinäkuussa 2024 minun tarpeideni ja mittojeni mukainen pyörätuoli saapui. Kun näin uuden pyörätuolini, niin tunne oli vatsanpohjaa kutkuttelevan ihana. Ja kun istuin ensimmäistä kertaa uuteen pyörätuoliini, niin ymmärsin mikä ero on sillä kun on omille mitoille valmistettu tuoli. Se on kuin kehoni jatke.
Olen nyt muutamia viikkoja käyttänyt uutta pyörätuoliani ja en voisi tyytyväisempi olla. Se on täydellinen. 🖤
Pyörätuolin valinnassa huomioitavaa
- Käyttäjän voimat ja tottumukset sekä kelattavuus: pyörätuolin paino, tasapainotus, runko, kelausvanteet, renkaat, Camber-kulma
- Käyttäjän asennonhallinta sekä istuma-asento: pyörätuolin mitoitus, istuintyyny, vartalo- ja päätuet, muut lisävarusteet
- Käyttöympäristöt, siirtymiset ja kuljetettavuus: pyörätuolin korkeus, runko, sivutuet, jalkalaudat, jarrut, istuintyyny
- Avustajan tarpeet, avustaja ja turvallisuus: työntökahvat, jarrut, avustajan ergonomia, kaatumaesteet, tasapainotus
- Mukautuuko ratkaisu vaihtuviin tarpeisiin, mitä voit ennakoida tulevaisuuden suhteen?
- Onko käyttäjällä auto käytössään, jolloin tuolia saatetaan nostaa ja laskea autosta useita kertoja päivässä?
- Pyörätuoliratkaisun koekäyttö ennen valintaa ja käytön opastus
Lähde: Respecta
Miksi minä tarvitsen yksilöllistä pyörätuolia?
Sairastan harvinaista sidekudossairautta (Ehlers-Danlosin syndrooma EDS) sekä muita liikunta- ja toimintakykyyni vaikuttavia sairauksia.
Olen käyttänyt pyörätuolia keväästä 2018 alkaen.
Ensimmäinen pyörätuolini oli apuvälinelainaamosta lainattu ”rötiskö”, raskas ja ruma, mutta sen avulla pääsin sängystä sekä kotoa pois. Itse en sitä kyennyt kelaamaan, joten omaishoitajana toimivan aviomieheni tai henkilökohtainen avustajani työntelivät minua.
Vuonna 2019 silloinen neurologini kiinnitti huomiota pyörätuoliini ja sanoi, että tarvitsen paremman ja kevyemmän pyörätuolin. Joten menimme taas piipahtamaan Helsingin apuvälinelainaamoon ja ”rötiskö” vaihdettiin varastosta löytyvään aktiivipyörätuoliin. Aktiivipyörätuoli oli niin kevyen tuntuinen ”rötisköön” verrattuna ja istuma-asento huomattavasti parempi. Apuvälinelainaamon fysioterapeutti sanoi jo silloin, että minulle olisi kyllä varmasti syytä hankkia ihan yksilöllinen pyörätuoli, kaikki rajoitteeni huomioiden. Lupasin palata asiaan.
Mutta sitten tuli K-pandemia ja kaularangan ongelmat, joten yksilöllisen pyörätuolin suunnittelu ei ollut ensimmäisenä mielessäni.
Keväällä 2024 päätin, että nyt on itselläni vihdoin resursseja aloittaa yksilöllisen pyörätuolin hankintaprosessi ja otin yhteyttä Helsingin apuvälinelainaamoon.
Heinäkuussa 2024 uusi ja ihana pyörätuolini valmistui.
Olen äärimmäisen kiitollinen, että yksilöllisen pyörätuolin hankintaprosessi meni mutkattomasti. 🖤