HETKI KERRALLAAN

Kun elämä heitti kuperkeikan sairauksien vuoksi

Kesä & ME-sairaus

Kesä.
Ihanaa kun on valoisaa ja aurinko paistaa. Ulkona voi olla vaakatasossa, eli pääsen ulos useammin. Eikä tarvitse pukeutua kuin johonkin huitulaan ja sandaaleihin. Eli todella mun elämä laajenee hyvin paljon kesäisin. 

Vointini on yleensä kesäisin parempi, sen olen todennut vuosien saatossa. Siksi odotan aina kesää todella paljon. Mun keholle +23 varjossa on maksimi, ja silloinkin pitää tuulenvireen viilentää. 

Kun helteet alkaa, niin vointini romahtaa. POTS varsinkaan ei tykkää kuumuudesta. Olenkin kehitellyt kaikenlaisia jippoja miten selviydyn helteistä ja jaan ne nyt tänne.


Vinkkejä ME potilaalta kuinka selvitä kesästä


Aurinkolasit

Mä käytän aurinkolaseja keväästä syksyyn, koska aurinko provosoi ME:n aiheuttamaan päänsärkyä, migreeniä sekä Hortonia. 


Hattu tai huivi

Pään suojaaminen auringolta on tärkeää, ihan jokaiselle. Mä käytän yleensä joko aurinkohattua tai huivia. 


Nesteytys & suolot

Juo vettä tarpeeksi pitkin päivää, muista myös suolatasapaino. Suolavesi, elektrolyyttijuomat yms. on äärimmäisen tärkeitä, varsinkin jos on ME ja POTS. 


Jääpipo/kylmäpakkaukset

Meillä on aina pakastimessa viilenemässä geelipusseja sekä jääpipo. Niiden avulla saa nopeasti kehoa viilennettyä. Apteekista saa myös kertakäyttöisiä pikakylmäpakkauksia.


Viltti ja tyyny

Aina kun lähden ulos, niin minulla on viltti sekä tyyny mukanani. Niiden avulla voin loikoilla lähes missä tahansa kun vointi sitä vaatii. 


Tuulinen paikka

Jos ulkoilen, niin hakeudun yleensä aina meren ääreen, koska siellä tuulee.


Viilennys vedessä (ulkona)

Meidän takapihalla on ranta, joten varsinkin helteillä suuntaan mereen. Kunhan vesi on vain tarpeeksi lämmintä. Mä siis joko istun tai ”lahnaan” makoillen vedessä, rannan tuntumassa. 


Mopoilu sähkömopolla

Mopottimella pääsee niin kovaa, että sitä ajaessa tuulee kivasti. 


Makuuhuoneen pimennys

Itselleni on tärkeää, että makkari on pimeä. Meillä on pimennysverhot, mutta koska nekin päästää valoa sivuilta, niin kesäisin teippaamme jätesäkit ikkunoihin makkarissa. Halpa pimennyskeino. 


Läpiveto ja tuuletus illalla

Hellepäivinä varsinkin illalla vasta kannattaa avata ikkunat ja tuulettaa kunnolla. 


Viilennyslaite

Meillä sisällä on kesäisin kuuma, yli 30 astetta. Pari ensimmäistä kesää kiduttiin pienen tuulettimen avulla, mutta pari vuotta sitten sijoitimme meidän budjettiin nähden ison summan kunnolliseen viilennyslaitteeseen. Sen avulla saadaan makuuhuone viilennettyä kunnolla joten lepotila on viileä. Tämä on ollut paras hankinta ja suosittelen kyllä kaikille jotka ei siedä kuumuutta.


Viilennys vedessä (sisällä)

Ranteiden kastelu kylmällä vedellä. Hiusten kastelu kylmällä vedellä. 

Jalkojen upotus kylmään veteen. 

Suihku. Ensin viileää vettä, että keho viilenee. Sitten lämpöistä vettä, jotta kun poistut suihkusta niin ilman lämpötila tuntuu iholla viileältä. 


Tyyny ja lakana pakastimeen

Tätä keinoa en itse ole kokeillut, mutta tiedän joidenkin ihmisten viilentävän ennen yöunia osan vuodevaatteista. 


Viilennysalusta

Lemmikeille alunperin tarkoitetut viilennysalustat toimivat myös ihmisille. Kannattaa hankkia mahdollisimman iso viilennysalusta, jotta siinä voi makoilla mukavasti. 

Rentouttavaa kesää kaikille

🌞ME/CFS

ME eli Myalginen Enkefalomyeliitti on lihaskipuja aiheuttava aivo- ja selkäydintulehdus. 

CFS eli Chronic Fatigue Syndrome on suomennettu “krooniseksi väsymysoireyhtymäksi”.

ME/CFS-sairaus on ollut Maailman terveysjärjestö WHO:n ICD-tautiluokituksessa jo vuodesta 1969 alkaen neurologisten sairauksien kategoriassa. 

WHO:n ICD-10 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on G93.3 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä

WHO:n ICD-11 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on 8E49 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä, sisältäen Myalgisen enkefalomyeliitin ja kroonisen väsymysoireyhtymän

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *