ME/CFS-sairaus,  Minun elämä

Kokemukseni DNRS-metodista

Mä tein tämmöisen yhden ME-potilaan tutkimuksen tässä jokunen kuukausi sitten.

Sain lainaksi DNRS materiaalit ja lähdin seikkailulle DNRS maailmaan avoimin mielin. 

Miksi lähdin tekemään DNRS metodista yhden naisen tutkimusta? 

Siksi, että kyseistä DNRS ja muita samankaltaisia metodeita suositellaan HUS:n Toiminnallisten häiriöiden-poliklinikalla ME-potilaille ja näin tarpeelliseksi saada aiheesta keskustelua aikaiseksi.

Minä olen 90% vuodepotilas ja pienikin rasitus provosoi minulle PEM-oireet (rasituksen jälkeinen huonovointisuus). Olen siis vaikea-asteinen ME-potilas toimintakykymittaristossa.

Katsoin kaikki DVD-materiaalit (14 tuntia) ja vaikka jaoin ne hyvin pieniin paloihin, niin kuormitus oli keholleni liikaa.

1.päivä

Aloitin katsomaan DVD-levyjä 1-3, eli ensimmäisen DNRS seminaaripäivän materiaaleja. Jouduin katsomisen välissä ottamaan päiväunet, koska vointini romahti ja pääkipu roihahti sietämättömäksi. Levon jälkeen jatkoin DVD materiaalien katsomista ja tutustuin myös harjoitusoppaan muutamaan kohtaan joita suositeltiin lukemaan. Lukeminen on itselleni hyvin raskasta ja tein sitä lyhyissä pätkissä. Jouduin keskeyttämään DVD-materiaalien katsomisen levyyn nro 2.

2.päivä

Heräsin huonovointisena, eli PEM-oireet olivat päällä. Aviomieheni katsoi minua kieroon, kun pyysin että hän auttaa minut ylös ja työntää minut pyörätuolilla sängystä sohvalle, että voin jatkaa DNRS tutkimustani. Aloitin katsomaan levyä 3 ja samalla yritin tehdä harjoitusoppaan tehtäviä, huonolla menestyksellä. Harjoitusoppaan tehtävät ovat hyvin rankkoja ja niitä on paljon. Käsin kirjoittaminen on hidasta ja voimia vievää. Kolmannen levyn loppu puolella opetellaan DNRS metodin ydin, askeleet; Jumissa, Tietoisuus, Menneisyys, Valinta ja Korkeampi minä. Kaksi viimeisintä askelta (Muisto ja Tulevaisuus) jätettiin vielä opettamatta. Askeleita pitäisi ensimmäisinä päivinä harjoitella 100 kertaa. Minä tunsin itseni todella huonoksi ihmiseksi, koska en kyennyt tekemään askeleita edes yhtä kertaa, vointini ollessa erittäin heikko. Vointini oli niin huono, että minun oli taas otettava päiväunet. Mietin ennen nukahtamista, että ehkä kykenen levon jälkeen tekemään DNRS askeleet. Herättyäni vointini oli entistä heikompi. Kuume, kurkkukipu, kova pääkipu ja lihaskivut sekä sykkeiden rajut vaihtelut saivat minut tekemään päätöksen, että en aloita tekemään DNRS askeleita lattialla. Päätin sen sijaan tehdä niitä askeleita mielessäni ja ääneen lausuen. Välillä katsoin 4. DVD-levyn eli toisen DNRS seminaaripäivän ensimmäistä levyä. Jatkoin DNRS askelien toistoa mielessäni ja ääneen lausuen koko loppu illan, vaikka PEM-oireet voimistuivat entisestään.

3.päivä

Nukuin yön erittäin huonosti ja herätessä olo oli hyvin mehevä PEM-oireiden jyllätessä päällä kunnolla. Taas vaadin aviomiestäni auttamaan minut ylös sängystä pyörätuoliin ja sohvalle jatkamaan DNRS projektia. Aloitin katsomaan toisen DNRS seminaaripäivän 5 DVD-levyä. Tällä levyllä oli tehtäviä harjoitusoppaasta jotka olivat yhtä rankkoja tehdä kuin aiemmatkin. Harjoitusoppaan tehtävien jälkeen lepohetki päiväunien muodossa tuli taas tarpeelliseksi. 

Levyllä 5 opetettiin myös DNRS askeleiden kaksi viimeisintä kohtaa eli Muisto sekä Tulevaisuus. Kumpikin askel on noin 5-10 minuuttia pitkiä ja niissä pitää mielikuva harjoitteiden avulla kertoa/kuvailla ihanin muisto mikä itsellään on ja samoin ääneen visualisoida itselleen tulevaisuus. Itse en tosiaan edelleenkään kyennyt tekemään askeleita seisoen, joten tein ne mielessäni ja ääneen lausuen vaikka PEM-oireet voimistuivat entisestään.

4.päivä

Erittäin huonon yön jälkeen jatkoin kolmannen DNRS seminaaripäivän DVD-levyjen 6 ja 7 katsomista. Lepäsin välissä ja tein mielessäni sekä ääneen lausuen DNRS askelten harjoitteita. Yritin tehdä myös harjoitusoppaan tehtäviä, mutta en kyennyt pitämään edes kynää kädessä saati kirjoittamaan. Tunsin itseni täydeksi idiootiksi ja saamattomaksi vätykseksi. Kyllä minun pitäisi pystyä yhteen DNRS projektiin, en mä voi olla näin huonossa kunnossa ME-sairauden takia.

DNRS projektin lopputulos

▪️

Olen tehnyt ennen DNRS-metodia mielikuva-, mindfullness- ja meditaatio harjoitteita. Olen meditoinut vuosien ajan eli DNRS ei tuonut mitään uutta tietooni.

▪️

Aviomieheni katsoi tätä kaikkea rinnalla kulkijan roolissa ja näki, että minua oikeasti harmitti, että en kyennyt tekemään tehtäviä, askeleita enkä asteittain etenevä altistamisharjoitusta (ME/CFS: Tee reipas kävelylenkki, haarahyppyjä tai muuta sydämen sykettä nostavaa fyysistä harjoittelua.) Hän sanoi, että DNRS projekti sai minut surulliseksi ja kiukkuiseksi eikä lisännyt hyvinvointiani miltään osa-alueelta. 

▪️

Toipuminen tästä DNRS projektista kesti lähes kuukauden. Rasitus oli todella valtava kognitiolle ja kirjoittaminen oli fyysisesti rankkaa. DNRS metodissa ei huomioida mielestäni ME-sairauden ydinoiretta, eli rasituksen jälkeistä huonovointisuutta (PEM-oire).

▪️

Itse henkilökohtaisesti ihmettelen todella paljon, että DNRS-metodia edes suositellaan ME-potilaille HUS:n Toiminnallisten häiriöiden-poliklinikalla, kun DNRS tutkimuskin oli kaikkea muuta kuin laadukas. DNRS ”tutkimuksesta” voit lukea täältä.


Mikä on DNRS?

DNRS on lyhenne sanoista Dynamic Neural Retraining System™.

DNRS-menetelmässä käytettyjä tekniikoita

CBT (Kognitiivis-behavioraalinen terapia)

tietoisesti harjoitettu tiedonkäsittely

tunteiden ja käyttäytymisen muokkaaminen

NLP (Neuro Linguistic Programming eli Neurolingvistinen ohjelmointi)

mielikuvaharjoittelu

asteittain etenevä altistamisharjoittelu

DNRS-menetelmän mukaan useiden kroonisten sairauksien taustalla on aivojen limbisen järjestelmän trauma. Siksi aivojen limbinen järjestelmä pitäisi ohjelmoida uudelleen. Virheellisten kytkentöjen korjaamisen sanotaan auttavan moniin sairauksiin. 

HUOM! DNRS-materiaalit ovat vuodelta 2011.

Harjoitusoppaassa on alussa vastuuvapauslauseke pituudeltaan A4-sivua, jossa tuodaan ilmi, että osallistujat ottavat täysin vastuun itsestään, voinnistaan ja riskeistä jota DNRS-ohjelma voi mahdollisesti aiheuttaa. He eivät ota mitään vastuuta jos DNRS aiheuttaa vahinkoa tai vaurioita.

DVD-levyillä on materiaalia 14 tuntia.

Levyt sisältävät kolmen päivän DNRS-kurssin, neuroplastisuudesta Annien kertomana sekä DNRS harjoitusaskeleet. Levyillä on myös potilaiden tarinoita heidän itsensä kertomina, mutta ei yhtäkään pelkkää ME-sairautta sairastavaa. Menetelmää pitäisi kyetä tekemään vähintään tunti päivässä ja noin puolen vuoden ajan.

Harjoitusaskeleet

Jumissa

Tietoisuus

Menneisyys

Valinta

Korkeampi minä

Muisto

Tulevaisuus

Alkuun askeleita pitäisi käydä noin 100 kertaa läpi, per päivä. Samalla kun otat askeleita, niin sinun täytyy jutella limbiselle järjestelmällesi kuin 2-3 vuotiaalle lapselle. Sinun pitää myös keksiä itsellesi voimalause jota käytät. Muisto ja tulevaisuus kohdissa tarinoiden täytyy olla yli 5 minuutin pituisia. 

Kotitehtävät

Harjoitusopas on täynnä kotitehtäviä. Kysymyksiä on satoja ja niihin kaikkiin pitäisi vastata. 

Asteittain etenevä altistamisharjoitus

ME/CFS: Tee reipas kävelylenkki, haarahyppyjä tai muuta sydämen sykettä nostavaa fyysistä harjoittelua.

HUOM!

DNRS EI HUOMIOI ME-SAIRAUDEN YDINASIAA ELI PEM-OIRETTA.

Itse en saanut DNRS- metodista mitään apua vointiini, päinvastoin sain vointini romahtamaan.

En voi kyllä suositella näitä maksullisia ”aivojumppia” ME/CFS-potilaille.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *