HETKI KERRALLAAN

Kun elämä heitti kuperkeikan sairauksien vuoksi

Kuusi vuotta vuodepotilaana

6 vuotta vuoteessa 90% ajastani ME:n vuoksi. Tänään on kuudes vuosipäivä, kun kehoni sanoi totaalisesti STOP!

Olihan kehoni jo varoitellut edelliset puolitoista vuotta, syksyn 2015 flunssaviruksen ja keuhkokuumeen jälkeen, mutta sitkeästi yritin vain jatkaa normaalia elämääni.

Jälkeenpäin on lääkärit sanoneet, että syksyn 2015 virus ja keuhkokuume aiheuttivat minulle ME:n ja jos joku lääkäri olisi aiemmin tajunnut tilanteen, niin kohdallani ME:n vaikeusaste ei välttämättä olisi nyt vaikea.

Olen ollut nyt seitsemän ja puoli vuotta sairaana, joista kuusi vuotta putkeen sairauslomalla vuodepotilaana ME:n vuoksi. En ole saanut sairauspäivärahaa enkä kuntoutustukea / työkyvyttömyyseläkettä. Olen työkyvytön työtön työnhakija.

Voin kertoa että tämä kuusi vuotta on ollut hyvin pitkä aika. Voit toki itse miettiä miltä tuntuisi olla vuoteessa influenssamaisessa olossa 24/7 kuuden vuoden ajan…

Sopeutuminen kaikkeen on ollut pitkä polku, mutta se on ollut pakko käydä läpi. Sopeutuminen uudenlaiseen elämään ME:n kanssa ei ole ollut mikään nopea taikatemppu, vaan se on vaatinut itseltäni paljon ajatustyötä sekä resilienssiä. 

Nyt mun elämä on tämmöistä ja yritän elää niin täysillä kun vain näillä resursseilla kykenen. Koska niin kauan on toivoa, kun on elämää. 

🖤


ME eli Myalginen Enkefalomyeliitti on lihaskipuja aiheuttava aivo- ja selkäydintulehdus. 

CFS eli Chronic Fatigue Syndrome on suomennettu “krooniseksi väsymysoireyhtymäksi”.

ME/CFS-sairaus on ollut Maailman terveysjärjestö WHO:n ICD-tautiluokituksessa jo vuodesta 1969 alkaen neurologisten sairauksien kategoriassa. 

WHO:n ICD-10 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on G93.3 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä

WHO:n ICD-11 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on 8E49 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä, sisältäen Myalgisen enkefalomyeliitin ja kroonisen väsymysoireyhtymän


Yksi vastaus artikkeliin “Kuusi vuotta vuodepotilaana”

  1. TERHI avatar
    TERHI

    Olipa hurjaa ja myös tosi kurjaa luettavaa kun tutustuin blogiisi. Mietin miten kuunapäivänä pysyt noin positiivisena ja jaksat olla mukana tässä päivässä. Ihailen kovasti sisukkuuttasi ! Koskaan ei voi etukäteen tietää miten meistä suhtautuu siihen jos ja kun elämä muuttuu radikaalisti. Toiset masentuu ja toiset sisuuntuu.
    Paljon olet tarvinnut voimia myös siihen, että olet rampannut lääkärissä ja voin vain kuvitella miten turhauttavaa kaikki tuo pahimmoillaan voikaan olla.
    Tsemppiä ja aurinkoisia kevätpäiviä toivotellen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *