HETKI KERRALLAAN

Kun elämä heitti kuperkeikan sairauksien vuoksi

Lääketieteellinen kaasuvalotus

Mikä on lääketieteellinen kaasuvalotus?

Olet ehkä kuullut termin gaslighting, manipuloinnin muoto, joka saa sinut kyseenalaistamaan oman harkintasi tai jopa oman todellisuutesi. Mutta oletko koskaan kuullut lääketieteellisestä kaasuvalotuksesta?

5 esimerkkiä lääketieteellisestä kaasuvalotuksesta

”Ei PEM-oire ole vaarallinen, se on tunne.”

”Ei ole sellaista asiaa kuin _______.”

”Olet vain stressaantunut.”

”Minä olen asiantuntija.”

”Lopeta vastausten etsiminen netistä.”

Jos lääkärisi on koskaan esittänyt sinulle ylläolevia kommentteja, niin olet kokenut lääketieteellistä kaasuvalotusta. Esimerkin luettelo ei ole mitenkään kattava, mutta se antaa sinulle varmasti käsityksen siitä, miltä lääketieteellinen kaasuvalotus voi kuulostaa.

Kuinka reagoida lääketieteelliseen kaasuvalotukseen?

Sinun ei tarvitse sietää lääketieteellistä kaasuvalotusta eli manipulointia yhtään. 

Lääkärin tehtävänä on kuunnella, tutkia, motivoida ja auttaa sinua tekemään oikeita terveyspäätöksiä, jotka perustuvat syvään ymmärrykseen siitä, miten kehosi toimii. Hänen tehtävänä on myös huolehtia sinun parhaastasi ja varmistaa samalla, että ymmärrät ”syyn” tapahtumien takana. Tämä edellyttää kiinteää lääkäri-potilassuhdetta, joka perustuu keskinäiseen kunnioitukseen ja luottamukseen. Valitettavasti julkisen terveydenhuollon resursseista johtuen pitkäaikaiset lääkäri-potilassuhteet ovat harvinaisia.

Joten jos lääkärisi ei tarjoa sinulle tällaista tukea, on aika löytää sellainen, joka tukee sinua. Itsellesi sopivan lääkärin löytäminen on ehdottoman tärkeää oman terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Hanki toinen mielipide, mutta vasta sen jälkeen, kun olet antanut virallista palautetta edellisen lääkärin toiminnasta. Vain palautteiden avulla hän voi muuttaa omaa käytöstään jatkossa.

Älä tyydy vähempään kuin ansaitset. Ja sinä ansaitset lääkärin, joka kuuntelee tilannettasi, ottaa sinut vakavasti ja auttaa sinua löytämään parhaan ratkaisun terveydentilaasi, yhdessä sinun kanssa.


Kirjoitin jokin aika sitten aiheesta Terveydenhuollon aiheuttama trauma. Kyseisessä postauksessa käydään myös läpi aihetta lääketieteellisestä kaasuvalotuksesta.


ME eli Myalginen Enkefalomyeliitti on lihaskipuja aiheuttava aivo- ja selkäydintulehdus. 

CFS eli Chronic Fatigue Syndrome on suomennettu “krooniseksi väsymysoireyhtymäksi”.

ME/CFS-sairaus on ollut Maailman terveysjärjestö WHO:n ICD-tautiluokituksessa jo vuodesta 1969 alkaen neurologisten sairauksien kategoriassa. 

WHO:n ICD-10 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on G93.3 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä

WHO:n ICD-11 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on 8E49 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä, sisältäen Myalgisen enkefalomyeliitin ja kroonisen väsymysoireyhtymän

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *