HETKI KERRALLAAN

Kun elämä heitti kuperkeikan sairauksien vuoksi

ME & unihäiriöt

Uni ja syvä lepo lataavat kehon ja mielen voimavarat. Normaalin unen aikana elimistö palautuu rasituksesta, hermoston toiminta tasapainottuu ja vastustuskyky vahvistuu. 

Unihäiriöt ovat yksi heikentävimmistä oireista ME:ssa. Unihäiriöihin kuuluu niin unettomuus kuin liikaunisuus, vaikeus herätä unesta sekä virkistämätön uni. 

Itselläni unihäiriöt ovat hyvin vaikeat ME:n vuoksi. Terveenä olin äärimmäisen taitava nukkumaan, nukahdin normaalisti ja olin herätessä energiaa täynnä. Enää en edes muista minkälaista on olla virkeä.

Kun jäin sairauslomalle 3/2017 ME:n vuoksi, niin nukuin ensimmäisen vuoden ajan todella paljon, keskimäärin 15-22h vuorokaudessa. Uni ei ollut palauttavaa ja olin herätessä kaikkea muuta kuin energinen.

Ensimmäisen (sairausloma)vuoden jälkeen unihäiriöt kääntyivät unettomuuden puolelle, en saanut nukahdettua tai heräsin yöllä kesken unien. 

Kokeilin kaikkea mahdollista, että saisin uni asiat kuntoon. Ja tarkoitan siis kaikkea mahdollista unihygieniasta piikkimattoon, melatoniinista unilääkkeisiin. Ei taida olla enää mitään keinoa mitä en olisi kokeillut. 

Suppeassa unitutkimuksissa todettiin että minulla ei ole uniapneaa, mutta laajempaa unipolygrafiaa ei ole tehty. 


ME, Horton sekä kaularangan hermokivut pitävät omalta osaltaan huolen, että uniongelmat vaan jatkuvat. Unettomuus on kuulunut elämääni nyt yli viisi vuotta. Edelleenkään uni ei virkistä, ei palauta enkä ole nukkumisen jälkeen energinen.

Olen löytänyt vuosien saatossa kehon oman vuorokausirytmin, käyn noin klo 0:00 nukkumaan ja klo 12:00 minut herätetään JOS olen saanut nukuttua. 

Jos en ole saanut nukuttua, niin joudun nukkumaan pidemmät päiväunet. 

Ja kyllä, olen kokeillut myös sitä etten nuku päivällä päiväunia. Arvannette miten siinä käy kun ei nuku neljään vuorokauteen silmäystäkään? Jo yhden yön valvominen heikentää aivojen suorituskykyä saman verran kuin noin promillen humala. Siksi nukun päiväunet. 

Mietitäänpä unihäiriöitäni esimerkiksi toiminta- ja työkyvyn kautta. Olenko työkykyinen jos saan nukuttua muutamana yönä kuukaudessa koko yön?ME/CFS

ME eli Myalginen Enkefalomyeliitti on lihaskipuja aiheuttava aivo- ja selkäydintulehdus. 

CFS eli Chronic Fatigue Syndrome on suomennettu “krooniseksi väsymysoireyhtymäksi”.

ME/CFS-sairaus on ollut Maailman terveysjärjestö WHO:n ICD-tautiluokituksessa jo vuodesta 1969 alkaen neurologisten sairauksien kategoriassa. 

WHO:n ICD-10 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on G93.3 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä

WHO:n ICD-11 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on 8E49 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä, sisältäen Myalgisen enkefalomyeliitin ja kroonisen väsymysoireyhtymän

WHO:n ICD-11 tautiluokituksessa ME/CFS on POISSULJETTU / POISLUETTU toiminnallisista häiriöistä (Bodily distress disorders)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *