HETKI KERRALLAAN

Kun elämä heitti kuperkeikan sairauksien vuoksi

Jatkuva kuume

Syksy 2015 ⇨  virus ⇨  keuhkokuume ⇨  jatkuva kuumeilu.

ME/CFS:n kardinaalioire PEM nostaa mulle lähes aina kunnolla kuumeen, muuten mulla on ”vain” matala-asteista lämpöilyä, eli 37,5-38.2 astetta. Mun normaali ruumiinlämpö on matala, eli 35.8-36.2. Ymmärrän kyllä, että kehon lämpötila muuttuu liikkeessä ja esim. kuukautiskierron mukaan. Siksi en itse enää edes mieti lämpöilyä sen kummemmin, paitsi kun se nousee yli 38.2 asteen. Toki tuo ”matala-asteinen” lämpöily myös rasittaa kehoa, onhan se yksi iso energiasyöppö keholle jossa energiat ovat muutenkin vähissä, mutta minkäs sille teen…

Miten lääkärit ovat asiaan suhtautuneet? 

Hyvin vaihtelevasti! Ennen ME/CFS diagnoosia yksi terveyskeskuslääkäri ignoorasi koko asian ja vaati mua käydä mittauttamassa kuumeen terveyskeskuksessa. Olin silloin ilman apuvälineitä ja täysin vuodepotilas, joten en todella mennyt mittauttamaan kuumetta terveyskeskukseen. 

Erikoisairaanhoidon lääkärit ovat olleet ymmärtäväisempiä. Infektio-polilla tehtiin laajahkot tutkimukset, mutta mitään selittävää ei kuumeelle löytynyt, joten se on siitä asti laitettu täysin ME/CFS:n oireeksi. Nykyään myös terveyskeskuksessa kuumeilu kirjataan aina lausuntoihini, vaikkei sillä mihinkään mitään merkitystä ole ollut. 


Auttaako tähän kuumeiluun mikään?

Alkuun mä yritin ekan vuoden kuumetta alentavalla lääkkeellä saada kuumeen alas, ja sain kuumeen hetkeksi laskemaan, mutta kun tajusin että kuumeilu vaan jatkuu, niin lopetin lääkkeet, suojellen maksaani. Koska muuten joutuisin syömään koko ajan kuumetta alentavaa lääkettä.

Olen myös ruokavalioiden muutoksilla kokeillut vaikutusta kuumeeseen, niistä en ole huomannut mitään apua.

Ainoa mikä itselläni tähän auttaa on lepo sekä jääpipo. Niitten avulla olo on jotenkin siedettävä kuumeessa. Pyrin myös kuumeessa juomaan reilusti, koska kuumeisena nestetasapaino järkkyy helposti.

ME/CFS (Myalginen enkefalomyeliitti / krooninen väsymysoireyhtymä) on sairaus joka aiheuttaa ihmiselle hyvin erilaisia oireita. Itselläni haastavimmat oireet on kuumeilu, POTS, kovat pääkivut, fatiikki sekä PEM jos rasitun liikaa.


ME eli Myalginen Enkefalomyeliitti on lihaskipuja aiheuttava aivo- ja selkäydintulehdus. 

CFS eli Chronic Fatigue Syndrome on suomennettu “krooniseksi väsymysoireyhtymäksi”.

ME/CFS-sairaus on neuro-immunologinen ja Maailman terveysjärjestö WHO:n 

ICD-10 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on G93.3 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä

ICD-11 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on 8E49 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä, sisältäen Myalgisen enkefalomyeliitin ja kroonisen väsymysoireyhtymän


Yksi vastaus artikkeliin “Jatkuva kuume”

  1. Sara avatar
    Sara

    Mulla on ollut nyt kolme vuotta lämpöilyä. 1,5 vuoden kohdalla todettiin tumavasta-aineiden voimakas määrä (6400) ja sain lähetteen reumapolille. Mitään reumasairauteen viittaavaa ei löytynyt. Kokeiltiin kortisonia, oxiklorinia ym mutta mikään ei auttanut. Sitten määrättiin metotreksaattia ja lämpöily loppui. Käytin sitä vuoden ja lämpö pysyi poissa. Se aiheutti kuitenkin pahoinvointia joten kysyin voinko kokeilla olla ilman. Lämpöily palasi kuukauden päästä ja jälleen päivittäin 37,3-37,8. Olo on sellainen kuin olisi flunssa tulossa mutta ei kuitenkaan mitään nuhaa tai sellaista. Lihakset myös väsyvät aiempaa helpommin. Olen hyväkuntoinen ihminen mutta tämän takia en oikein jaksa työn lisäksi paljon mitään.
    Mulla on todettu myös endometrioosi ja joidenkin lähteiden mukaan sekin voi lämpöilyä aiheuttaa. Alkaa olla epätoivoinen olo. Onneksi ensi viikolla kontrolli reumalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *