HETKI KERRALLAAN

Kun elämä heitti kuperkeikan sairauksien vuoksi

ME & liikunta

Miksi ME-potilaat eivät siedä liikuntaa? 

Lyhyesti vastattuna syynä on rasituksen jälkeiset oireet (PEM) ja nyt avaan aihetta objektiivisen CPET tutkimuksen avulla. 

Mikä on CPET?

CPET on lyhenne sanoista cardiopulmonary exercise test eli Kardiopulmonaalinen rasitustesti. 

CPET mittaa kaasunvaihtoparametreja suukappaleen tai maskin avulla, samalla kun osallistujat harjoittelevat juoksumatolla juosten tai kiinteällä polkupyörällä polkien kontrolloidusti vastuksen tai tehon lisääntyessä. CPET-testiä kutsutaan myös maksimaaliseksi rasitukseksi.

CPET-mittaukset ovat erittäin luotettavia.


ME & CPET tutkimus vuodelta 2023

Toipuminen liikunnasta henkilöillä, joilla on myalginen enkefalomyeliitti/krooninen väsymysoireyhtymä (ME/CFS)

Tutkimuksessa verrattiin terveitä, paljon istuvia henkilöitä ja ME/CFS-potilaita ja siinä mitattiin mm. PEM-oireiden kestoa ja vakavuutta kahden CPET:n jälkeen, testien välillä oli 24 tuntia.

ME/CFS-potilailla kesti keskimäärin noin kaksi viikkoa toipua 2 päivän CPET:stä (liikunnasta), kun taas kontrolliryhmä toipui kahdessa päivässä.

LÄHDECPET on objektiivinen PEM-markkeri ME-potilailla

ME-potilailla tehdyt tutkimukset, joissa käytettiin kahden päivän CPET:tä (Cardiopulmonary Exercise Test), osoittavat, että ME-sairaus ei johdu liikuntafobiasta, huonokuntoisuudesta tai ”sairaususkomuksista”.

Toisen päivän mittaukset ensimmäisen päivän mittauksiin osoittavat anaerobisen kynnyksen, vähentyneen hapenoton (VO2) ja työkyvyn sekä kohonneen sykkeen. Samalla työmäärällä laktaattipitoisuus nousee toisena päivänä. Aivoissa näkyy poikkeavuuksia. ME-potilaiden fysiologia reagoi täysin eri tavalla liikuntaan kuin muut tuntemamme sairaudet, mukaan lukien sydän- ja verisuonisairaudet, keuhkosairaudet, loppuvaiheen munuaissairaudet, verenpainetauti, kystinen fibroosi ja multippeliskleroosi.

CPET tarjoaa selityksen sille, miksi ME-potilaat voivat ”romahtaa” jopa vaatimattoman rasituksen jälkeen. 

ME-potilaiden alentunut aerobinen kapasiteetti johtaa siirtymiseen anaerobiseen aineenvaihduntaan, ja potilaat voivat ”romahtaa”, jos he rasittavat itseään liikaa, mikä taas johtaa rasituksen jälkeiseen huonovointisuuteen (PEM). 

Harjoitus, joka laukaisee PEM:n ME-potilailla, johtaa jatkuvaan immuuni-tulehdusvasteeseen, joka eroaa siitä, mitä havaitaan paljon istuvilla tai vammaisilla ihmisillä.

Näin ollen kahden päivän CPET:tä voidaan pitää objektiivisena PEM-markkerina ME-potilailla mitattavissa olevien aineenvaihdunnan puutteiden vuoksi.

LÄHDE
ME:ssa liike ei ole lääke!
Tärkein asia jolla voi yrittää estää PEM-oireita on opetella levon ja aktiivisuuden rytmitys eli pacing-metodi.
ME/CFS

ME eli Myalginen Enkefalomyeliitti on lihaskipuja aiheuttava aivo- ja selkäydintulehdus. 

CFS eli Chronic Fatigue Syndrome on suomennettu “krooniseksi väsymysoireyhtymäksi”.

ME/CFS-sairaus on ollut Maailman terveysjärjestö WHO:n ICD-tautiluokituksessa jo vuodesta 1969 alkaen neurologisten sairauksien kategoriassa. 

WHO:n ICD-10 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on G93.3 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä

WHO:n ICD-11 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on 8E49 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä, sisältäen Myalgisen enkefalomyeliitin ja kroonisen väsymysoireyhtymän

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *