HETKI KERRALLAAN

Kun elämä heitti kuperkeikan sairauksien vuoksi

Sinulle lääkäri

Olen elämäni aikana tavannut hyvin monia eri erikoisalan lääkäreitä. Varsinkin vuoden 2015 jälkeen, kun sairastuin viruksesta ja keuhkokuumeesta myalgiseen enkefalomyeliittiin. 

Sairausmatkani varrella olen ollut potilaana huippu ammattilaisten vastaanotolla, mutta vastaani on myös tullut vähemmän ammattimaisia lääkäreitä. 

Olen siinä mielessä ollut onnekas, että noin 90% lääkäreistäni ovat olleet asiallisia ja pyrkineet ihan oikeasti auttamaan.
Heitä muistan ikuisesti lämmöllä.

Valitettavasti se 10% vähemmistö tapaamistani lääkäreistä ovat saaneet äärimmäistä tuhoa aikaiseksi. Luottamukseni on ollut koetuksella ja heidän aiheuttamat henkiset traumat vaikuttavat joka ainoa kerta kun joudun asioimaan terveydenhuollossa.

Olen aiemmin kertonut Trauma terveydenhuollosta kirjoituksessa omista traumoistani joita terveydenhuolto on minulle aiheuttanut. 

Minä tiedän, että lääkärit ovat vain ihmisiä. Sairauksia on niin järkyttävän iso määrä, että ei lääkäritkään voi tietää kaikkea kaikesta. Ja se on täysin ymmärrettävää. 


Olen itse tehnyt huomion, monisairaana ja osittain myös huonosti tunnettuja sairauksia sairastavana, että on kärjistetysti olemassa kahdenlaisia lääkäreitä kun he törmäävät esimerkiksi ME-sairautta sairastavaan henkilöön. 

Toiset lääkärit myöntävät suoraan, että ME on heille tuntematon sairaus ja että minä potilaana tiedän itse ME:sta enemmän kuin he. He ovat valmiita oppimaan kyselemällä minulta ME:sta ja kaivamalla Duodecimin Hyvä käytäntö -suosituksen sekä perehtymällä kyseiseen suositukseen. 

Toiset lääkärit taas eivät tunne ME sairautta, mutta koska ovat jostain kuulleet ME:n toisen käytössä olevan nimen (krooninen väsymysoireyhtymä), alkavat jauhamaan väsymyksestä, koska nimessä on sana väsymys. 

Sitten kun kerron heille, että minä en ole väsynyt vaan minulla on vuosia ollut jatkuvaa kuumeilua 38.5-39.4 astetta, kovia kipuja, rajut sykkeiden vaihtelut, äärimmäisen hidasta palautumista, unettomuutta yms., niin sen jälkeen alkaa lääkärin päteminen. Päteminen sairaudesta jota hän ei edes tunne. 

Nämä lääkärit ovat potilaan silmin juuri niitä tapauksia jotka eivät ole valmiita muuttamaan omaa käsitystään ja jotka eivät edistä ME-potilaan terveyttä. 

Lääkärikunnalla on yhteiskunnassa suuri valta ja siksi myös vastuu.


Terveydenhuollon resurssit ovat heikot ja terveydenhoitoalan työntekijät tekevät arvokasta työtään usein minimi miehityksellä. Mediasta on saanut usein lukea, että lääkäreiden mielenterveysongelmat ovat olleet kasvussa ja moni on burnoutin partaalla. 

On Koronasta aiheutunutta hoitovelkaa, on Apottia, on resurssipulaa, huonoa johtamista, kiirettä ja monen monta arvokasta työaikaa vievää hommaa, jotka voisi tehdä joku muu kun terveydenhuollon ammattilainen. Unohtamatta Sotea, sitä pirullista muutosta jonka piti helpottaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Vastaanottoajat on kiven alla ja todella lyhyitä, potilaat kiukuttelee, häiriökysyntä kasvaa. Pitäisi tehostaa, mutta silti olla tuottava. Ja tämä kaikki pitäisi tehdä hymy huulilla. 

Ei ole varmasti helppoa olla tuollaisessa pyörityksessä. Siksi itse potilaana yritän aina olla ymmärtäväinen terveydenhuollon työntekijöitä kohtaan, mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Kenenkään ei tarvitse kestää loukkaavaa käytöstä. 

Mielestäni hyvän potilas-lääkärisuhteen luomiseen ei tarvita mitään älyttömyyksiä. 

Ollaan ihmisiä ihmiselle.


Lääkäreille luettavaa ja video

Lääkärin ja potilaan välisen suhteen laadun vaikutukset terveyteen aikuisilla ME/CFS-potilailla. Laadullinen kansanterveystutkimus potilaan näkökulmasta

Lääkäreiden asenteet tiettyjä sairauksia kohtaan

Yleislääkärit tunnistavat erittäin huonosti ME/CFS-sairauden

Terveydenhuollon aiheuttama trauma

Jonna Strandénin potilastarina videona (Turun lääketiedepäivät 10.11.2021)ME/CFS

ME eli Myalginen Enkefalomyeliitti on lihaskipuja aiheuttava aivo- ja selkäydintulehdus. 

CFS eli Chronic Fatigue Syndrome on suomennettu “krooniseksi väsymysoireyhtymäksi”.

ME/CFS-sairaus on ollut Maailman terveysjärjestö WHO:n ICD-tautiluokituksessa jo vuodesta 1969 alkaen neurologisten sairauksien kategoriassa. 

WHO:n ICD-10 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on G93.3 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä

WHO:n ICD-11 tautiluokituksessa ME/CFS on luokiteltu neurologisten sairauksien alle ja koodi on 8E49 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä, sisältäen Myalgisen enkefalomyeliitin ja kroonisen väsymysoireyhtymän

WHO:n ICD-11 tautiluokituksessa ME/CFS on POISSULJETTU / POISLUETTU toiminnallisista häiriöistä (Bodily distress disorders)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *